Biden ile Erdoğan arasındaki kritik görüşmenin yeni tarihi

Biden ile Erdoğan arasındaki kritik görüşmenin yeni tarihi

Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merak edilen Biden görüşmesi hakkındaki soruya da yanıt veren Erdoğan, "Roma'da değil, kasımda Glasgow'da görüşeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta merak edilen soruları yanıtladı. Abd Başkanı Biden'la ne zaman görüşeceği en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin Roma'da değil kasım ayında Glosgow'da olacağını ve en önemli gündem maddesinin F-35'ler olacağını dile getirdi.


"ROMA'DA DEĞİL AMA GLASGOW'DA GÖRÜŞMEMİZ OLACAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili gerçekleştirdiği açıklamalar şu şekilde: "Büyük ihtimalle Roma'da değil ama Glasgow'da görüşmemiz olacak. Bu görüşmede de tabii ki en önemli maddemiz; malum bizim F-35 konumuz var. F-35'le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabii ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek. Bu konuda mükaleme ne getirecek ne götürecek; onu kendileriyle görüşerek öğreneceğiz. Alt düzeyde aldığımız bazı bilgiler var. Bize F-16 verme konusunda gelen bazı bilgiler… Bize gelen bilgi, bunlarla bu işi ödeme gibi bir plan olduğu yönünde. Bu doğru mudur, değil midir; bunları kendilerinden öğreneceğiz. En üst düzeyde de bunu tabii benim Sayın Biden ile konuşmam isabetli olacaktır. Eğer böyleyse ona göre bir anlaşma yoluna gitmiş olacağız.

"BU MAKAMDA OLDUĞUM SÜRECE GÖREVİMİ DÖRT DÖRTLÜK YAPARIM"
Benim herhangi bir beklentim yok. Benim sadece tek beklentim var; biz bildiğimizi okuruz. Konsey bildiğini mi okur, okusun. Onlar ne okuyor, dinleriz, görürüz. AİHM'inkini de Konsey'inkini de dinleriz. Dinledikten sonra da biz üzerimize düşeni yaparız. Gereği neyse bunu yapacağız. Ben, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak bu makamda bulunduğum sürece üzerime düşen görevi dört dörtlük yaparım. Acaba şu ne der, bu ne der, bunlara hiç bakmam. Benim aldığım terbiye bu, yetişme tarzım bu. Ölene kadar da aynen bu istikamette devam ederim, devam edeceğim.

"BİZİM KİTABIMIZDA GERİ ADIM ATMAK YOK"
Bizim atmış olduğumuz adım birilerine gövde gösterisi değil, sadece Türkiye'de görev yapan büyükelçilerin Türkiye'nin iç işlerine müdahil olmaması anlamındadır. Herhangi bir büyükelçi görev yaptığı ülkenin iç işlerine müdahale yetkisine sahip değildir. Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesini bunların benden daha iyi bilmeleri lazım. Çünkü büyükelçilerin kendileriyle ilgili bu tür sözleşmeleri adım adım uygulaması lazım, adım adım takip etmesi lazım. Kaldı ki sen Türkiye'de görev yapıyorsun, Türkiye'de görev yapan bir büyükelçinin, Türkiye'nin bir kabile devleti olmadığını bilmesi lazım. Türkiye gibi böyle kadim bir tarihe sahip olan bu ülkede görev yapan büyükelçinin neyin, nereye varacağını çok iyi bilmesi lazım. Eğer bunu bilmiyorsa Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesini onlara hatırlatmış olduk. Bizim kitabımızda geri adım atmak yok"