Biden, “soykırım” sözcüğünü kullandı..“Suçlamak için değil, tekrarlanmasın diye bu ifadeyi kullanıyoruz”

Biden, “soykırım” sözcüğünü kullandı..“Suçlamak için değil, tekrarlanmasın diye bu ifadeyi kullanıyoruz”

ABD Başkanı Joe Biden 24 Nisan açıklamasında 'soykırım' sözcüğünü kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden 24 Nisan açıklamasında 'soykırım' sözcüğünü kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915'in 106'ıncı yıldönümüyle ilgili açıklamasında 'soykırım' sözcüğünü kullandı. Bu hamle, Biden'ın seçim vaadiydi.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına 'soykırım' diyen ilk ABD Başkanı oldu.  ABD Başkanı Joe Biden, 46'ncı başkanlık seçimi sürecinde, 1915 olaylarına sözde 'soykırım' diyeceğini belirtmişti.

ABD'deki 50 eyaletin 49'u 1915 olaylarını sözde 'soykırım' olarak tanırken, sadece Mississippi olayları tarihçilerin değerlendirmesi gerektiğini söylemişti.

DIŞİŞLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu twittter hesabından açıklamaya tepki göstererek, şu paylaşımda bulundu:

 "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz"

Dışişleri Bakanlığı ise, Joe Biden'ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamasına  "ABD Başkanı'nın 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz" dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Dışişleri Bakanlığı: Tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD Başkanı'nın açıklamasının hiçbir değeri bulunmamaktadır." sözleri kullanıldı.

SOYKIRIM BÖLÜMÜ

Biden'ın açıklamasındaki soykırım ifadesini kullandığı bölüm şöyle:

"24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydın ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi, imha politikasıyla öldürüldü.

Meds Yeghern'in (Büyük Felaket) kurbanlarını onurlandırıyoruz, böylece olanların dehşeti tarihte asla kaybolmasın. Nefretin tüm yıpratıcı etkisine karşı daima tetikte kalmamız için hatırlamalıyız."

whatsapp-image-2021-04-24-at-19-13-10.jpeg