Biden'ın yemini sonrası Financial Times'ın gözünden Erdoğan: "Cana yakın yüzünü gösteriyor"

Biden'ın yemini sonrası Financial Times'ın gözünden Erdoğan: "Cana yakın yüzünü gösteriyor"

Dün Washington DC'de düzenlenen yemin töreniyle ABD'yi dört yıl boyunca yönetme görevine başlayan Joe Biden sonrası İngiliz Financial Times, ABD ile Orta Doğu ülkeleri arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Dün Washington DC'de gerçekleşen yemin töreni ile ABD'yi dört yıl boyunca yönetme görevine başlayan Joe Biden'ın ardından İngiliz Financial Times, ABD ile Orta Doğu ülkeleri arasındaki ilişkiyi mercek altına aldı. Gazetenin köşe yazarı David Gardner, Türkiye ile ilgili de ayrı bir paragraf açtı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, kapsamlı bir analiz yayınladı… Gazetenin köşe yazarlarından David Gardner imzalı makalede, Biden’ın Orta Doğu politikalarına yer verildi. Gardner’ın “Joe Biden, Orta Doğu’da terslik için çok büyük potansiyel bulacak” başlıklı makalesinde, “Göreve başlayan başkan, İsrail gibi geleneksel ABD müttefiklerinin yanı sıra düşmanlarıyla da sorunlarla karşılaşabilir. Biden, Amerika’nın bölgedeki geleneksel müttefikleriyle, düşmanlarıyla olandan çok daha büyük sorunlarla karşılaşabilir. İsrail’in yanı sıra liderleri Netanyahu gibi inatçı ve gaddar davranışları Trump tarafından korunan Suudi Arabistan ve Türkiye’ye karşı da terslik için potansiyel var” dedi.


İsrail’in Batı Şeria’daki genişlemesinin arkasında Trump olduğunu yazan Gardner, Biden’ın ekibinin aynı Obama döneminde olduğu gibi İsrail-ABD ilişkilerini soğuk tutacağını yazdı. ABD’nin Kudüs büyükelçiliğini kapatmayacağını buna karşılık Filistinliler için bir başkonsolosluk açılmasının gündemde olduğunu iddia etti.

Biden yönetiminin en büyük zorluğu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile yaşayacağını öngören Gardner, “Seçim kampanyası sırasında Biden, 75 yıllık ABD-Suudi Arabistan ortaklığını gözden geçirmekle tehdit etmişti. Prens Selman, Trump’ın mağlubiyetiyle şok olurken devleti yönetenler gibi hareket etmeye başlamıştı” dedi.

Türkiye ile ilgili de bir paragraf yazan Gardner, “Ve ayrıca Rusya’dan savunma sistemi alan istikrarsız bir NATO müttefiki, ABD’nin İran’a yaptırımlarını delen ve bölgede sert güç uygulayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da var. Bu siyaset Erdoğan’ın Neo-İslamcı tabanını güçlendirmek ve sağcıları kazanmak için kullanıldı. Fakat Ankara’yı önceden kestirilemeyen ve düşmanca gören ABD ve Avrupa, Türkiye’nin ast güç olarak görüldüğü geçmişteki yaklaşımının sona erdiğini anlamalı” dedi. Gardner, “Şu an Türk siyasetçi Prens Selman ve Netanyahu gibi yeni ABD başkanına daha cana yakın yüzünü gösteriyor” dedi.