Binali Yıldırım'ın AKP Genel Başkanlığı'na aday olması dünya basınında

Binali Yıldırım'ın AKP Genel Başkanlığı'na aday olması dünya basınında

Binali Yıldırım'ın AKP Genel Başkanlığı'na aday olması dünya basınında yer alırken Almanya'da yayın yapan BİLD gazetesi Binali Yıldırım için ‘Erdoğan’ın uşağı’ ifadesini kullandı.


Bild, “Erdoğan’ın uşağı Türkiye’yi yönetecek” başlıklı haberinde Binali Yıldırım’ı “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tamamen sadık” diye nitelendirdi. Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi, Yıldırım’ın 1990’lı yıllardan beri Erdoğan’ın yanında olduğuna dikkat çekerek “Diğer AKP kurucuları önemlerini yitirip kaybolurken Yıldırım Erdoğan’ın yanında yükselmeye devam etti” dedi. Eski ulaştırma bakanının Erdoğan’ın Marmaray ve 3. köprü gibi prestijli projelerinden sorumlu olduğunu hatırlattı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, “Türkiye’nin Erdoğan’ın kaprislerine bağımlı tek adam devletine dönüşme yolunda olduğunu” yazdı. Erdoğan’ın 2023 için planladığı büyük hedeflerinden vazgeçtiği, onun yerine muhalif gazetecileri ‘vatan haini’ diye yargıya gönderip medyayı tasfiye ettiği, adalet makamlarının üst makamlarına yandaşlarının oturduğu ve meclisin gidişata dur diyemediği belirtildi.

Spiegel, dergisinin Türkiye’yi terketmek zorunda bırakılan Türkiye muhabiri Hasnain Kazım ise Shakespeare’in Hamlet’ine gönderme yaparak “Çürüyen birşey var Erdoğan krallığında” başlığını attığı haberinde, “Türkiye’de siyasi kariyer yapmak isteyenler Erdoğan’a hizmetlerini sunmalı, yandaşlığını yapmalı, ona karşı çıkmamalı ve eleştirememeli” dedi.

Financial Times, Yıldırım’ın uzun süredir Erdoğan’ın yanında olduğunu belirterek, başbakan olmasıyla Erdoğan’ın “fiili başkanlığı” sürdüreceğini vurguladı. Times gazetesi ise Yıldırım’ın bakanlığı döneminde 40 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasını hatırlattı.