BM Güvenlik Konseyi’nden Libya kararı çıktı

BM Güvenlik Konseyi’nden Libya kararı çıktı

Kararla birlikte Berlin'deki Libya Konferansı’nda varılan mutabakat bağlayıcı hale geldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Libya'da "kalıcı ateşkes” çağrısı içeren bir karar tasarısını kabul etti. İngiltere'nin hazırladığı taslak metin 15 üyeli konseyde 14 üyenin oyuyla kabul edildi. Konseyin veto yetkisine sahip üyelerinden Rusya oylamada çekimser oy kullandı.

Kararda "Libya'da kalıcı ateşkese ilk fırsatta, herhangi bir önkoşul olmaksızın ihtiyaç olduğu" teyit edildi. Ayrıca "Libya'da paralı askerlerin gittikçe daha fazla müdahil olmasından dolayı endişe" ifadeleri yer buldu.

Libya'da derhal ön koşulsuz ateşkes talebinde bulunan kararda aynı zamanda BM üyesi tüm ülkelere taraflara silah tedariğine son verme, uluslararası silah ambargosuna uyulma, ülkedeki tüm paralı askerlerin geri çekilmesi ve krize hiçbir üye ülkenin müdahale etmemesi çağrısı da yapılıyor.

Berlin Konferansı'na katılan tüm ülkelere ve uluslararası aktörlere bildiride yer alan taahhütlerini yerine getirmesi ve Libya'daki krize müdahale etmekten kaçınmaları çağrısında da bulunulan kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten ateşkesin denetlemesine ilişkin gerekli koşullar ve teklifler içeren bir rapor hazırlaması isteniyor.