BM'den Yemen için ateşkes çağrısı

BM'den Yemen için ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in başkenti Sana'da 6 saatliğine insani ateşkes uygulanması çağrısında bulundu.


BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, yaptığı yazılı açıklamada, Sana'da son birkaç günde yaşanan çatışmalarda aralarında sivillerin de olduğu onlarca kişinin öldüğünü, yüzlercesinin yaralandığını belirtti.

Sana'da tanık olunan "acımasız çatışmalardan" duyduğu endişeyi ifade eden McGoldrick, sivillerin evlerinden tahliyelerini sağlamak, onları koruyabilmek, yardım personelinin hareketlerini kolaylaştırmak için yarın 10.00-16.00 saatleri arasında insani ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

McGoldrick, başkent sokaklarının savaş alanına döndüğünü, bölge sakinlerinin gıda, tıbbi destek ve emniyetten uzak şekilde evlerinde mahsur kaldığını kaydetti.

Öte yandan hastane kaynakları, Sana'da Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında dün yaşanan çatışmalarda 50 kişinin öldüğünü, 204 kişinin yaralandığını aktardı.

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru hükümete karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Salih yanlıları arasında bir süredir yaşanan anlaşmazlık cumartesi sabahından bu yana taraflar arasında silahlı çatışmalara dönüşmüştü.


Eski Cumhurbaşkanı Salih'in de bugün Husiler tarafından öldürüldüğü açıklanmıştı.

"Husiler, kendileri için cehennemin kapılarını açtı"

Öte yandan Yemen'in eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in öldürülmesinin ardından, yeğeni Tevfik Salih "Husilerin, kendileri için cehennemin kapılarını araladığını" belirtti.

Salih (eski cumhurbaşkanının erkek kardeşinin oğlu), amcasının ölümünün ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, devrimin devam ettiğini ve Husilerin yok olacağını belirterek, "Ne yaparlarsa yapsınlar bu ateş sönmeyecek." dedi.

Yemen halkının artık her yerde Husileri "gözetleme" görevini üstleneceğini savunan yeğen Salih, "Husiler, kendileri için cehennemin kapılarını açtı." ifadelerini kullandı.