Böylesi daha önce görülmedi: Barajlar çöktü, Derne'nin dörtte biri yok oldu

Böylesi daha önce görülmedi: Barajlar çöktü, Derne'nin dörtte biri yok oldu

Libya'nın Derne kentinde Daniel fırtınası, şiddetli yağış ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bine ulaştığı açıklandı. Türkiye'den giden ilk yardım uçağı da bu sabah yola çıktı.

Yunanistan'ın ardından Libya'da etkili olan Daniel fırtınası, şiddetli yağış ve seller sebebiyle 3 bin kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Libya'nın doğusundaki 'hükümetin' Sağlık Bakanı Osman Abdulcelil, "Derne'deki selde ölenlerin sayısı 3 bine ulaştı" dedi. Abdulcelil, binlerce kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Ülkenin doğusunda kontrolü elinde bulunduran Libya Ulusal Ordusu'nun sözcüsü Ahmed el-Mismari de sadece Derne kentinde 5 bin ila 6 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Reuters'ın haberine göre, Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, selden etkilenen bölgelere 14 ton malzeme, ilaç, ekipman, ceset torbası ve 87 sağlık personeli taşıyan bir uçağın Bingazi'ye doğru yola çıktığını duyurdu. 

'ŞEHRİN YÜZDE 25'İ YOK OLDU DERKEN ABARTMIYORUM'
Libya'nın doğusunu kontrol eden hükümetin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Chkiouat, Reuters'a yaptığı açıklamada, fırtına sebebiyle iki barajın çökmesi sonucu Derne kentinin dörtte birinin sular altında kaldığını söyledi. Chkiouat, şu ana kadar binden fazla kişinin cesedine ulaşıldığını aktardı. Bakan, "Derne'den döndük. (Durum) çok feci. Her yerde cesetler var; denizde, vadilerde, binaların altında..." diye konuştu. Şehirdeki nihai can kaybının 'gerçekten ama gerçekten daha büyük olmasını' beklediğini kaydeden Chkiouat, "Şehrin yüzde 25'inin yok olduğunu söylerken abartmıyorum. Pek çok, pek çok bina yıkıldı" dedi.

IFRC: ÖLÜ SAYISI BİNLERİ BULABİLİR
Uluslararası Kızıl Haç ve Kızıl Ay Dernekleri Federasyonu'ndan (IFRC) bir yetkili de Libya'daki sellere ilişkin açıklamasında, can kaybının binlere ulaşabileceğini ifade etti. Libya'daki IFRC heyeti başkanı Tamer Ramadan, "Can kaybı çok büyük; binlere ulaşabilir" diye konuştu. IFRC, 10 bin kişinin de kayıp olduğunu düşündüklerini aktardı.

AB: FELAKETTEN ETKİLENENLERE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ
AA'nın aktardığına göre, Avrupa Birliği (AB), Konseyi Başkanı Charles Michel de X hesabından yaptığı açıklamada, Libya'da özellikle ülkenin doğusundaki sel felaketinin yol açtığı ölüm ve yıkımın ardından yaşananlara dair görüntülerden üzüntü duyduğunu belirtti. Michel, "AB bu felaketten etkilenenlere yardım etmeye hazır" ifadesini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuya ilişkin açıklama yaparak aşırı hava koşullarının yıkıma sebep olduğu ve çok sayıda can kaybının yaşandığı Libya'daki yıkım görüntüleri karşısındaki üzüntüsünü paylaştı ve AB'nin durumu yakından izlediğini ve desteğe hazır olduğunu duyurdu.

İLK UÇAK ANKARA'DAN HAREKET ETTİ
Öte yandan, Milli Savunma Bakanlığı da Libya'ya arama-kurtarma ekipleri ile temel yaşam malzemelerini taşıyacak üç nakliye uçağından ilkinin Ankara'dan hareket ettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Libya'da meydana gelen kasırga felaketi sonrası, Türkiye'nin yardım elini bölgeye ulaştırmak üzere hazırlıklarını tamamladığı belirtildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla arama-kurtarma ekiplerini taşıyan üç nakliye uçağından ilkinin Mürted Hava Meydan Komutanlığı'ndan bölgeye hareket ettiği belirtildi ve Libya halkına 'geçmiş olsun' dilekleri iletildi.

Ne olmuştu?

Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel fırtınası Libya'nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkilemişti. Libya'nın doğusundaki hükümetin yetkilileri, ölü sayısının 2 bini geçtiğine dair açıklamalar yapmıştı. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuştu.