Bulgaristan'da ırkçılar sokağa çıktı

Bulgaristan'da ırkçılar sokağa çıktı

Üyelerinin çoğunluğunu ırkçı ve aşırı milliyetçilerin oluşturduğu Bulgaristan Ulusal Birliğinin (BNS) üyeleri 13. kez başkent Sofya’da “Lukovmarş” olarak adlandırdıkları meşaleli gösterisini düzenledi.

Bulgaristan’ın eski savunma bakanlarından General Hristo Lukov’un ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen meşaleli etkinlik bu yıl savcılık ve belediyenin müdahalesi sonucu sınırlandırıldı.

Sofya’da geniş güvenlik önlemleri alan polis, BNS üyelerinin kent merkezindeki Ulusal Kültür Sarayı (NDK) meydanında toplanmalarını engelledi.

Meşaleli etkinliğin yasaklanması nedeniyle göstericiler, General Lukov’un öldürüldüğü Sofya’daki evin önünde toplanarak askeri marşlar eşliğinde çelenk ve çiçek bıraktı.

“NEFRET DİLİNİN İFADE BULDUĞU ETKİNLİK YASAKLANDI”

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı da 17 yıllık bir aradan sonra “Lukovmarş” gibi antisemitizm, tahammülsüzlük ve nefret dilinin ifade bulduğu bir etkinliğin engellendiğini bildirdi. Bakanlığını yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Umarız, Lukovmarş taraftarları, eylemlerinin sadece Holocaust’un masum kurbanların anısına zarar vermekle kalmadığını, Almanya’daki Hanau’daki yabancı düşmanı sosyopat katiline benzer, radikalleşmiş taraftarlara destek vereceklerini anlamışlardır.”