Cambridge Sözlüğü "Yılın Sözcüğü"nü seçti!

Cambridge Sözlüğü "Yılın Sözcüğü"nü seçti!

Cambridge Sözlüğü, Yılın Kelimesinin hangisi olduğunu açıkladı. 2023 yılının sözcüğü 15 Kasım'da belirlendi.

Cambridge Sözlüğü yılın kelimesini seçti. 2023 yılının kelimesi "halüsinasyon görmek" anlamına gelen "hallucinate" oldu. Bu seçimin nedeni ise yapay zekânın sözcüğe yeni bir anlam kazandırması.

hallucinate-blog.jpg

YILIN KELİMESİ: HALLUCINATE (HALÜSİNASYON GÖRMEK)

Webtekno'da yer alan habere göre İngiltere'de Cambridge Sözlüğü her yıl için farklı bir sözcüğü "Yılın Sözcüğü" olarak seçiyor. Bu seçimde sözcüğün, yılın genel olarak en çok öne çıkan olaylarıyla alakalı olmasına dikkat ediliyor. Cambridge, bu yılın sözcüğünü 15 Kasım'da seçti. O kelime ise "Hallucinate" oldu. Bu sözcük, "halüsinasyon görmek" anlamına geliyor. Seçilme nedeni ise yapay zekâ.

"BİR YAPAY ZEKANIN YANLIŞ BİLGİ ÜRETMESİ"

Üretken yapay zekâlar ortaya çıkana kadar hallucinate sözcüğü, olmayan şeyleri duymak ya da görmek, sanrılar yaşamak, halüsinasyon görmek gibi anlamlarla kullanılıyordu. Bu yıl ise kelimenin anlamları arasına bir yenisi daha katıldı. Bu yeni tanım, "Bir yapay zekânın yanlış bilgi üretmesi" şeklinde sözlükteki yerini aldı. Bu kavram teknoloji ve bilişim dünyasında uzun zamandır kullanılıyordu.

cd2e58e8bc58efbb141e25328f132cf59ac0f7fd.png

YAPAY ZEKANIN HALÜSİNASYON GÖRMESİ

Yapay zekâ uygulamaları belli açılardan başarılı olsalar da iş kaynak bulmaya geldiğinde çuvallayabiliyorlar. Ayrıca zaman zaman da hiç var olmayan olayları olmuş gibi anlatabiliyorlar. Örneğin Türk Kızılayı'nın kuruluşunda çok büyük etkisi olan Marko Paşa'yı anlatmasını istediğimizde karşımıza 1875 yılında doğup 1877'de cepheye giden, 2 yaşından 47 yaşına kadar savaşan bir komutan çıkıyor.

Cambridge Sözlüğü'nün yayın yönetmenliğini yapan Wendalyn Nichols, yapay zekânın halüsinasyon görebilmesinin bize, insanların bu araçları kullanırken de eleştirel düşünme becerilerini bırakmaması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Sohbet botları ya da üretken botlar zaman zaman yaptıkları hatalarla, dikkatsiz olunması durumunda büyük sorunlara neden olabiliyor.