Çekya'da neler oluyor? Koronaya veda partisi vaka sayısını ve protestoları arttırdı!

Çekya'da neler oluyor? Koronaya veda partisi vaka sayısını ve protestoları arttırdı!

Çekya’da koronavirüs sağlık sisteminin üzerindeki baskı arttı. Hastaneler neredeyse yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış durumda! Öfkeli halk protestoların şiddetini de gittikçe arttırıyor!

Çekya ocak ayından itibaren zor günler geçiriyor. Vaka sayıları hızla artıyor. Birçok yerel hastane, koronavirüs hastalarını başka yerlere nakletmek zorunda kaldı. Hatta Almanya sınırına yakın başkent Prag'ın çevresindeki hastaneler artık hasta kabul edemez hale geldi. Bu ülkenin koronavirüsle mücadelede bugüne kadar yaşadığı en ağır durum olarak karşımıza çıkıyor.

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre; Çekya Sağlık Bakanı Jan Blatny, 5 Mart itibariyle,1735'i yoğun bakımda olmak üzere 8153 Covid-19 hastasının hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Hastaneler ile ilgili söyledikleri ise durumun ne kadar kritik olduğunu açıklıyor:

"Bazı bölgelerimizde hastanelerin kapasiteleri tükendi. Artık gerekli bakımı sağlayamıyorlar. Başka hastanelerden destek gelmedikçe yeni hastaları kabul etmeleri mümkün değil."

 

Böyle bir felaket karşısında Çekya son çare olarak komşu ülkelerden yardım talep etmek zorunda kaldı. İçişleri Bakanı Jan Hamacek'in aktardığına göre, Almanya, Covid-19 hastalarının tedavilerini üstlenmeyi teklif etti, 30 hastanın komşu ülkeye nakli için hazır olduğu aktarıldı. Çekya'ya yardım eli uzatan bir başka ülke de İsviçre oldu. 20 hasta için İsviçre hastanelerinde yatak ayrıldı. 200 kadar hastanın sevk edilmesi için Polonya ile görüşmelerin de sürdüğü belirtildi.