ÇEVİRİ | NATO, Rusya'ya savaş hazırlığında mı?

ÇEVİRİ | NATO, Rusya'ya savaş hazırlığında mı?

İngiltere Genelkurmay Başkanı, Nick Carter, Daily Telegraph'a açıklamalarda bulundu. Carter, açıklamasında Rusya ve Çin'in eskisinden çok daha fazla tehdit oluşturduğunu, bu konuda çalışmalar yapmaları gerektiğini vurguladı.

ÇEVİRİ: Neslişah BOZKURT

Daily Telegraph'ın haberine göre, Rusya ve diğer ülkelerden yapılan siber saldırılar İngiltere'yi sürekli savaşta olmaya zorluyor.

Cliveden Edebiyat Festivali'nde eski ABD Genel Müdürü ve CIA Direktörü David Petraeus ile birlikte konuşan İngiltere genelkurmay başkanı Carter, modern dünyada artık savaş ve barış arasında bir fark olmadığını, rekabet ve çatışma arasında net bir çizginin çizilemeyeceğini söyledi.
Carter, “Şu an savaşta olduğumu hissediyorum, ancak bu geçmişte tanımladığımız anlamda bir savaş değil. Genel olarak, büyük güçlerin rekabetinin ve devlet dışı yapılarla mücadelesi her gün tehdit oluşturuyor."
Geleneksel savaş kavramının yalnızca karada, denizde ve havada görülmediğini, ancak savaşın büyüdüğünü, giderek daha fazla siber tehditi olduğunu söyledi.
General bu anlamda, “Rusya bugün beş yıl önce olduğundan çok daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Rusya ve Çin, silahlı çatışmanın önüne geçmek için uyguladığımız uluslararası angajmanı düzenleyen kuralları etik ve yasal temelini tehdit etti."
“Savaşın karakteri gelişiyor… Savaşın geleceği neye benziyor hakkında tartışmamız gereken çok şey var”

SAVAŞ BAŞLAYACAK
Carter’ın görüşü, silahlı kuvvetlerin ileride büyük zorluklar yaşayacağı, büyük çaplı bir siber savaşın başlayacağı yönünde.
“Bilgi yaptığımız her şeyin merkezinde olacak. Gelecekteki düşmanlıklar çok daha fazla bilgi odaklı olacak ”
Açıkça insan etkileşimi olacak - savaş temelde politik bir işlev - ancak çok daha karmaşık olacak ve siber saldırıları da (kara, deniz ve havanın yanında) içerecek.”
“Nato’nun şu anda bazı ciddi siyasi zorlukları var, Putin, neden modernleşmemiz gerektiğine dair bir muhasebe yapmamıza çok yardımcı oldu”.

KENDİMİZ İÇİN YAPMALIYIZ
Carter ayrıca, “Siber saldırılara ek olarak, özellikle de Rus ordusunun Suriye'deki barışçıl hedeflere yönelik saldırıları veya komşu ülkeleri ele geçirmek için saldırgan planlarına yönelik Rus ordusuna küresel bilgi alanında yanlış bilgi vermek için çalışmalar sürdürülmektedir.” dedi.
“Rakiplerimiz bize karşı inkar edilemez taktikler ve yetenekler kullanıyorlar, buna cevap vermenin bir yolunu bulmalıyız ve gerçekten kendimiz için bunu yapmalıyız.”

NATO SAVAŞI AMAÇLIYOR
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, günlük Batı istihbarat teşkilatlarının Rusya Savunma Bakanlığı'nın haberleşme sistemlerine yüzlerce siber saldırı düzenlediği açıklamaları yapmıştı.
Şoygu’ya göre, Tallinn’de oluşturulan NATO Bilgisayar Güvenlik Merkezi ve Riga’da faaliyet gösteren NATO Stratejik İletişim Merkezi’nin Rusya’ya karşı bir savaş başlatması amaçlanıyor.