Çin'de kedi-köpek kararı

Çin'de kedi-köpek kararı

Halk Kongresi'nin yaban hayvanı etinin tüketiminin yasaklanması talimatının ardından, Şenzen kenti belediyesinden kedi-köpek eti yenilmesini yasaklayan bir düzenleme taslağı geldi.

Çin'den tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının çıkış yerinin Hubey eyaletinin Vuhan kentinde yaban hayvan eti satılan bir pazar olduğu tahmin edilirken, et tüketimine yönelik düzenlemeler yapılıyor. 

Çin'de en yüksek devlet ve yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi'nden pazartesi günü, yaban hayvanı etinin tüketiminin tamamen yasaklanması ve yaban hayvanı ticaretinin daha da kısıtlanması talimatı bildirildi. Bu talimatın yılın ilerleyen aylarında çıkarılacak yaban hayatının korunması yasasına girmesi de öngörülüyor. 

"İNSANLIK GEREĞİ"

Çin anakarasında kedi-köpek eti yenilmesini yasaklayan ilk şehir olmaya yönelik bir düzenleme taslağı ise Şenzen belediyesinde oldu. Ancak Çin devletinden farklı olarak, Şenzen yerel yönetimi, bunu koronavirüs salgınına karşı bir önlem olarak değil, 'bütün uygarlıkların konsensüsü olan insanla evcil hayvan arasındaki özel ilişki' bakımından gördü.

"EVCİL HAYVANDIR, ETİ YENMEZ"

Yerel yönetimin açıklamasında, kedilerle köpeklerin 'evcil hayvan statüsünde' olduğu tanınırken "Yaban hayvan tüketiminin yasaklanması, gelişmiş ülkelerde müşterek bir uygulamadır ve modern uygarlığın evrensel şartıdır" ibaresi yer aldı. 

Avustralya'nın Griffith Üniversitesi'nin Çin'deki hayvan hakları uzmanı Prof. Deborah Cao, "Şenzen pek çok açıdan ilerlemeci bir şehirdir, bunu becerebilir" açıklamasında bulundu.