Çin'den yeni bir salgın yayılıyor: Brusella bakterisi!

Çin'den yeni bir salgın yayılıyor: Brusella bakterisi!

Çin'den yayılan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile uzun süredir mücadele devam ediyor. Ancak korkulan oldu ve Çin'de yeni bir bakteri türü ortaya çıktı. Kısa sürede 3.245 kişiye bulaşan bu bakteri rüzgarla dahi yayılabiliyor.

Covid-19 tüm dünyayı etkisi altında aldı ve küresel ekonomiyi de olumsuz etkileyen bir salgın haline geldi. Bu kez de Çin'de yeni tip bir bakteriye rastlandı. Kısa süre içinde 3.245 kişiye bulaşan bu bakterinin rüzgar ile dahi yayılabileceği belirtildi.

Çin'in Lanzhou şehrinde 2019 yılının yaz aylarında bir ilaç firmasının tesisinden yayılmaya başlayan Brusella bakterisi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Laboratuvar çalışmalarında ortaya çıkan bir hata nedeniyle salgına dönüştü. Brusella bakterisinin rüzgar ile dahi geçtiği biliniyor.

Brusella Bakterisi Nedir, Nasıl Yayılır?

Aşı üretimi yapılırken buhar emisyonların da yanlışlığın yapılması sebebiyle hatalı sterilizasyon meydana geldi ve bu rüzgarla dahi yayılım yapabiliyor. İlaç firmasında kazanın ilk meydana geldiği günlerde yetkililer tarafından ihmaller devam etti. Havada bu bakterinin sınırlı şekilde hareket ettiği ve dozunun da düşük olması sebebiyle tehlike arz etmeyeceği belirtildi. Ancak çok sayıda kişiye söylenenin aksine bakteri etki etmeye başladı. Binlerce insana bulaşmasının ardından şirket tarafından 8 çalışanı cezalandırıldı ve mağdur kişilere tazminat ödendi. Peki, brusella hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?

Brusella Hastalığı Belirtileri Ne ve Korunma Yolları Var Mı?

Brusella süt içeren bir kontamine yiyecek veya çiğ et ile yayılmaktadır. Sığır, keçi, domuz, koyun, köpek gibi hayvanlardan insanlara geçebilen bir hastalıktır. Ek olarak enfekte olmuş hayvan idrarından, dışkısından, sütü ve etinden ya da doğrudan temas ettiği yerlerden bulaşma özelliği taşımaktadır. Brusella hastalığından korunmak için tükettiğimiz besinlere dikkat etmek ve dış çevre ile olan ilişkilere özen göstermek gerekiyor. Brusella hastalığının belirtilerine gelince çok sayıda belirtisi bulunuyor ve bunlar aynı zamanda gündemimizde olan covid-19 belirtilerine de benzerlik gösteriyor.

Brusella Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Brusella hastalığı;

Yorgunluk

Ateş

Kilo kaybı

Baş ve eklem ağrısı

Kas kaybı ve

Öksürük gibi belirtiler göstermektedir.

Brusella hastalığının tedavi yöntemi henüz bilinmiyor. Bu hastalık bilim adamları tarafından araştırılıyor ve korunma yöntemleri geliştiriliyor.