Çin hükümetinden ilginç yasak

Çin hükümetinden ilginç yasak

Çin hükümeti yerli firmaların yurt dışında kumarhane ve seks endüstrisine yatırım yapmalarını yasakladı.

Çin hükümeti yerli şirketlerin ulusal güvenliği tehdit edebilecek alanda yurt dışında yatırım yapmalarını yasakladı. Yasaklanan yatırımlar arasında kumarhane seks endüstrisi de bulunuyor. Şirketlerin otel açma, arazi alma, eğlence sektörü yatırımları ve spor kulübü satın almalarına da sınırlama getirildi. Fakat hükümet sınırlamalar için belli kriterler tanımlamadı.

CNBC’nin haberine göre; Çin hükümeti yayımladığı bildiride enerji ve tarım alanında yatırımları teşvik edeceğini de bildirdi. Devlet Konseyi yaptığı açıklamada, “Çin ve dünyada hatırı sayılı değişiklikler oluyor. Çinli şirketler için yurt dışında çok fırsat var. Fakat fırsatlar riskleri de getiriyor” ifadeleri kullanıldı.

Pekin hükümeti geçen sene yabancı ülkelere yatırımın önündeki engelleri yavaş yavaş kaldırırken Çinli şirketler 2016 yılında yurt dışında 200 milyar dolar yatırım yaptı. Credit Suisse analisti Vincent Chan yaptığı açıklamada, “Bu yeni bir düzenleme sayılmaz. Çin hükümeti hiçbir zaman kumar endüstrisinin yanında olmamıştır” diye konuştu.

FUTBOLA BÜYÜK YATIRIM YAPIYORLAR

Dünyanın önde gelen birçok kulübünde Asya devinin işadamları hissedar. İtalya'da Inter ve Milan, İspanya'da Atletico Madrid, Fransa'da Lyon başta olmak üzere birçok kulübün yönetiminde dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’in işadamları söz sahibi…

Milan’ı Silvio Berlusconi’den satın alan RSI Grubu, yüzde 99.93 pay ile neredeyse kulübün tamamına sahip. Suning Holdings de bir diğer İtalyan ekibi Inter’in yüzde 68.55’ini kontrolüne aldı. Halen Serie B’de yer alan, bir dönemin efsane ekibi Parma’nın yüzde 60’ı da Desports adlı Çin şirketi tarafından satın alındı.

Çinli işadamları İtalya’nın ardından Fransa Ligi’ne de girdi. Sochaux’nun yüzde 100’ünü Ledus alırken Sneijder’ın yeni takımı Nice’in yüzde 80’i ‘International Investor’ın oldu. Auxerre’in yüzde 77’si ve Lyon’un yüzde 20’sinde de Asya ülkesinin yatırımcılarının hissesi bulunuyor. İngiltere Premier Ligi’nde Manchester City’nin yüzde 13’ü, Southampton’ın yüzde 80’i, Aston Villa ve Wolverhampton’ın ise yüzde 100’ünü alan Çinliler, İspanya’da Granada ve Espanyol’un neredeyse tamamını Atletico Madrid’in ise yüzde 20’sini kontrol ediyor.