Çin, Japonya ve Güney Kore el ele

Çin, Japonya ve Güney Kore el ele

Çin, Japonya ve Güney Kore 2020 yılında ekonomik ortaklığa gitmek için vites yükseltti

Bu yıl Bejing'de 12'incisi düzenlenen Çin, Japonya ve Güney Kore Ekonomi ve Ticaret Bakanları Toplantısı, üç ülkenin 2020'de ekonomik işbirliğini günlendirmek için çalışmaların hızlandırılması mutabakatına varıldı. 

Çin Japonya ve Güney Kore; 2020 yılından itibaren Rcep anlaşması gereği kendi aralarında serbest ticaret yürürlüğe girecek.

Toplantıda ayrıca, bölgesel ekonomik entegrasyon, yerel yönetimlerin işbirliği konusunda da uzlaşıya varıldı. E-ticaret ve enerji gibi alanlarda da kapsamlı bir işbirliği sağlanması için de çalışmalara başlandığı açıklandı.

Toplantının sonuçlarının bugün 8'incisi düzenlenecek olan Çin, Japonya ve Güney Kore Liderler Zirvesinde, taraflara mesaj olarak yorumlanıyor.

Üç ülke kısa adı RCEP olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşmasına oldukça önem veriyor. 2018 yılının verilerine göre üç ülkenin ticaret hacmi 720 milyar dolar, karşılıklı yatırımları ise 11 milyar dolar, toplam ekonomik büyüklükleri ise 20.8 trilyon dolar.

Çin Ticaret Bakanı Zhong Shan yaptığı konuşmada; "Üç ülke, RCEP anlaşmasının öngörülen tarihte imzalanması için aktif çaba harcayacağını, bu minvalde Çin, Japonya, Güney Kore serbest ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmeleri hızlandıracağını yineledi. Taraflar, APEC ve G20 gibi çok taraflı yapılar altında ticari iş birliğini pekiştirecek, merkezinde Dünya Ticaret Örgütü'nün olduğu çok taraflı küresel ticaret sistemi ile ekonomik küreselleşmeyi birlikte koruyacak, dışa açıklık, kapsayıcılık, kamu yararı, dengelilik ve çifte kazanç ilkeleri temelinde ilerleyecek ve açık dünya ekonomisini oluşturacak." dedi.

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Sung Yun-mo yaptığı açıklamada ise; "Küresel ticaret sistemini korumak için üç ülke, Dünya Ticaret Örgütü'ndeki reform konusunda iş birliği yapmalı, ticarette korumacılığa karşı çıkmalı, bölgesel ticareti artırmalı ve RCEP anlaşmasının gelecek yıl imzalanması için çaba harcamalı. Üç ülke, daha yüksek seviyeli bir serbest ticaret anlaşmasına da varmalı."  sözlerini kullandı.

Son olarak da Japonya Ticaret Bakanı Hiroshi Kajiyama da; "Japonya, Güney Kore ve Çin, çok taraflı küresel serbest ticaret sisteminin merkezinde yer alan Dünya Ticaret Örgütü'nde yapılacak reformlara dair iş birliğini ve aralarındaki bağlanırlığı güçlendirmeli. Üç ülkenin ticarette kolaylığı ve serbest ticareti güçlendirme ve serbest ticaret anlaşmasına dair müzakereleri yoğunlaştırma yönünde harcadığı çabaların son derece önemli olduğu kanısındayım." diye açıklamalarda bulundu