Çin liderinin "bulut diplomasisi" dünyaya güven veriyor

Çin liderinin "bulut diplomasisi" dünyaya güven veriyor

2020'de yeni koronavirüs (COVID-19) salgını yayıldı. Salgın döneminde dünya belirsiz faktörlerle karşı karşıya bulunuyor ve derin bir değişim geçiriyor.

Bu büyük değişimler çağında Çin'in dengeleyici rolü daha belirgin hale geliyor. 2020 yılının ilk yarısında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping video aracılığyla 3 uluslararası toplantıya katıldı ve konuşma yaptı; 20'den fazla mektup yazdı ve salgın önleme gibi konularda 60'tan fazla yabancı lider ve uluslararası örgüt sorumlularıyla telefon görüşmesi yaptı. Xi Jinping "bulut diplomasisi" yoluyla Çin'in küresel salgınla mücadele eden ve dünyanın istikrarlı gelişmesini koruyan güç olmasına öncülük etti.

Çin eylemi: Temas ve paylaşım

26 Mart'ta düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde Xi Jinping, tüm ülkelerle salgın önlemedeki faydalı çalışmaları paylaşarak, ilaç ve aşının ortak geliştirilmesini yürüteceklerini ve uluslararası piyasaya hammadde, yaşam ihtiyaçları ve salgın önleme malzemelerini temin etmeyi artıracaklarını açıkladı.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana yaşanan en ciddi küresel halk sağlığı acil durumunda açık, şeffaf ve sorumlu bir yaklaşımla tüm ülkelerle bilgilerin paylaşılması, Xi Jinping'in vurguladığı Çin tutumudur.

Çin, halkının güvenlik ve sağlığını korurken, ihtiyaç duyan ülkelere destek sağlamak için elinden geleni yapmıştır.

17 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Xi Jinping'in liderliğinde Çin'in salgınla mücadelede inanılmaz çaba sarf ettiğini hatırlatarak, Çin hükümetinin iradesi ve Çin halkının sıkı çalışmaları sayesinde COVID-19 salgınının Çin'de kapsamlı ve hızlı bir şekilde önlendiğini ifade etti.