Çin ve Rusya'dan KDHC adımı

Çin ve Rusya'dan KDHC adımı

Pekin'de basın toplantısı düzenleyen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Kore Yarımadası'nın çok önemli ve hassas bir dönemden geçtiğini ve siyasi çözümün aciliyetinin arttığını belirtti.

Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu, ülkedeki insani durumun iyileşmesi için Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) yaptırımların hafifletilmesini öngören karar tasarısı hakkında konuşan Geng, "BMGK'nın Kore Yarımadası'ndaki soruna ilişkin bu siyasi çözümü tek ağızdan desteklemesini umuyoruz. Washington ve Pyongyang'ın birbirlerinin çıkarlarını gözetmesi için bu iki başkente nüfuz edilmeli" dedi.

Geng, uluslararası toplumun tarafları diyalogda yaşanan çıkmazdan çıkarması ve diyaloğun durmasına izin vermemesi gerektiğini vurguladı.

Rusya ve Çin'in sunduğu karar tasarısı, nükleer faaliyetleri nedeniyle KDHC'ye  uygulanan yaptırımların bazılarının kaldırılması çağrısını içeriyor.

Rusya ve Çin, BM'den üyelerine uygulanan kDHC'den kömür, demir, demir cevheri ve tekstil ürünleri ithal etme yasağının, BM üyelerinin topraklarında çalışan KDHC'li  işçileri 22 Aralık'a kadar ülkelerine iade etmesini öngören yaptırım kararının kaldırılmasını istedi.