Devrim Muhafızları: ABD'yi çiğneyip geçeriz

Devrim Muhafızları: ABD'yi çiğneyip geçeriz

İran Devrim Muhafızları yaşanan son gelişmeler üzerine çok sert açıklamalarda bulundu

Trump idaresinin Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağdat Büyükelçiliği bileşkesinin basılması ve kısmen işgal edilmesinden İran'ı mesul tutması sıcak savaş ihtimalini yeninden gündeme getirirken, İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Hüseyin Selami'den izah geldi.

Ahvaz şehrindeki bir etkinlikte konuşan Devrim Muhafızları Genel Komutanı, Tasnim haber ajansına göre, "Savaşa gitmiyoruz, ancak savaştan da korkmuyoruz" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'taki olaylardan İran'ı sorumlu tutan suçlamalarına "Amerika Birleşik Devletleri, başarısız olduğu her yerde İran'ı suçlu gösteriyor" karşılığını veren Selami, Amerika Birleşik Devletleri ile savaş kaygılarına ait şunları söyledi:

"Ülkeyi bir savaşa doğru götürmüyoruz, ancak hiçbir savaştan da korkmuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'ye İran ulusuyla doğru bir dille konuşması gerektiğini söylüyoruz. Onları defaatle çiğneyip geçecek güce sahibiz ve endişelenmiyoruz."

Tırmanma, pazar günü Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) IŞİD'le savaşta kritik rol oynayan İran destekli, Iraklı Şii milis organizasyonu Haşdi Şabi'yi vurduğunu açıklamasıyla başladı.

Açıklamada Kerkük'teki üste görevli Amerika Birleşik Devletleri yurttaşlarına roket saldırısı tertip ettiği ve birinin can verdiği gerekçesiyle, Haşdi Şabi içindeki milis gruplardan Ketaib Hizbullah'ın Irak ve Suriye'deki toplam 5 üssüne hava saldırısı gerçekleştirildiği duyurulmuştu.

Daha sonra Irak Savunma Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ketaib Hizbullah'a Irak'ta tertip ettiği üç hava saldırısında 28 kişinin can verdiğini, 48 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Bunu 31 Aralık salı günü Haşdi Şabi komutanlarının başını çektiği binlerce Iraklı protestocunun Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağdat Büyükelçiliği bileşkesini basması izledi. Protestocular kısmen işgal ettikleri bileşkeden 1 Ocak'ta ayrıldı. Elçilik binasının içine giren olmadı. Elçi ile personel, ilk protesto kıvılcımı çakar çakmaz salıverildi.

Ketaib Hizbullah çarşamba günü destekçilerine Amerika Birleşik Devletleri elçiliğinin bulunduğu yüksek güvenlikli Yeşil Bölge'den çekilmeleri direktifi verirken Washington üzerinde psikolojik zafer kazandıklarını öne sürdü.

Trump idaresi ise Bağdat'a ilave birlik gönderdi.