Dilan Yeşilgöz, Hollanda’nın ilk kadın ve ilk göçmen Başbakanı mı oldu? Dilan Yeşilgöz kimdir?

Dilan Yeşilgöz, Hollanda’nın ilk kadın ve ilk göçmen Başbakanı mı oldu? Dilan Yeşilgöz kimdir?

Sosyal medyada Hollanda seçimleri gündem oldu. Ülkede ilk kadın ve ilk göçmen Başbakan olarak Dilan Yeşilgöz ilan edildi. Peki, Dilan Yeşilgöz başbakan oldu mu? Dilan Yeşilgöz kimdir?

Dilan Yeşilgöz'ün Hollanda'nın ilk kadın başbakanı olduğu sosyal medyada seçim bitmeden ilan edildi.

Hollanda'daki seçimlerde Geert Wilders önderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), Frans Timmermans önderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) – Yeşil Sol Parti (GL) ittifakı, Pieter Omtzigt önderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) birincilik için yarıştı. Anketlerde Dilan Yeşilgöz’ün önderliğini yaptığı ve aynı zamanda da hükümetin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) yarışı önde kapadığı iddia edildi.

ekran-goruntusu-2023-11-22-201117.png

Dilan Yeşilgöz'ün ülkenin ilk kadın ve ilk göçmen başbakanı seçildiğine ilişkin iddialar sosyal medyada seçim bitmeden gündem oldu.

DİLAN YEŞİLGÖZ BAŞBAKAN OLDU MU?

Hollanda'da seçim heyecanı yaşanıyor. Sandıklar Türkiye saatiyle 23:00’te kapanacak. Anketlere göre dört büyük partinin her birinin 20 ila 30 milletvekili kazanması öngörülüyor. Küçük partilerin de seçim yarışının içinde olduğu belirtiliyor. Hollanda meclisinde 150 sandalye bulunuyor. Anketlere göre koalisyon çıkmasına kesin gözle bakılıyor. Koalisyon görüşmeleri ise ortalama 3 ay sürüyor. Önceki koalisyon hükümetinin kurulması için yürütülen görüşmelerse 300 gün sürmüştü.

TEK BAŞINA İKTİDAR ŞANSI YOK

Diken'in aktardığına göre, seçim sonuçları bugün yarın belli olacak ancak yeni başbakanın belirlenmesi haftalarca, hatta aylarca sürebilir. Tunceli kökenli ve Ankara doğumlu olan Dilan Yeşilgöz de başbakanlık için güçlü adaylardan. Yeşilgöz’ün partisinin az farkla birinci gelmesi bekleniyor ancak tek başına iktidar şansı yok. Türkiye’deki bazı Twitter kullanıcıları, medya kuruluşları ve gazetecilerse Hollanda’da daha sandıklar bile kapanmadan Yeşilgöz’ü başbakan ilan etti.

Peki Dilan Yeşilgöz kimdir?

DİLAN YEŞİLGÖZ KİM?

18 Haziran 1977’de Ankara’da doğan Dilan Yeşilgöz, aslen Tuncelili. Babası 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görevli sendikacı Yücel Yeşilgöz'dür.

Darbenin ardından baba Yeşilgöz, Hollanda’ya sığınma talebinde bulundu. Daha sonra Dilan Yeşilgöz, annesi ve kız kardeşiyle birlikte tekneyle Yunanistan’ın Kos adasına, oradan da mülteci olarak Hollanda’ya gitti.

ekran-goruntusu-2023-11-22-201144.png

Dilan Yeşilgöz siyasi hayatına Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde başladı. 2014 ve 2017 seçimlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi üyeliğine seçildi.

25 Mayıs 2021’de Hollanda’da Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı olarak atandı. 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapıyordu.

Başbakan Mark Rutte’nin siyaseti bırakma kararından sonra 18 Ağustos 2023’te oybirliğiyle VVD’nin genel başkanı seçildi.

hollandanin-basbakan-adayi-dilan-yesilgoz-kimdir-dilan-yesilgoz-kac-yasinda.webp

DİLAN YEŞİLGÖZ HAKKINDAKİ ELEŞTİRİLER

Dilan Yeşilgöz ile ilgili özellikle Türkiye'de çok sayıda eleştiriler mevcut. Babasının örgütle ilişkide olduğu iddiası, Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz'ün başörtüsü, haç veya kipa gibi dini semboller içeren giysi ve aksesuarların yasaklandığını duyurması, son olarak İsrail-Filistin meselesinde İsrail'e destek vermesi gibi konular Hollanda'nın yeni başbakanı için yapılan eleştirilerden başlıcaları.