Disney Fox'u satın alıyor, eğlence-medya sektörü dönüşecek 

Disney Fox'u satın alıyor, eğlence-medya sektörü dönüşecek 

Yıldız Savaşları'nın da etkisiyle 2016'yı dünya çapında gişe şampiyonu olarak kapatan Walt Disney'nin 21st Century Fox'un eğlence alanındaki varlıklarını 60-70 milyar dolara satın almaya hazırlandığı öğrenildi. Bunun eğlence ve medya endüstrilerini dönüştürecek bir anlaşma olduğu söyleniyor.

Walt Disney'nin 21st Century Fox'un eğlence alanındaki varlıklarını 60-70 milyar dolara satın aldığı, anlaşmanın en kısa sürede kamuoyuna duyurulabileceği belirtildi. İngiliz Financial Times gazetesi, manşetten duyurduğu haberde, bu gelişmenin Hollywood ve hızla dijitalleşen medya endüstrisini yeniden yapılandıracağına dikkat çekti.

AVRUPA VE ASYA DA ETKİLENECEK

Satış anlaşması, 20th Century Fox film stüdyosu ile İngiltere, Avrupa, Asya'daki Sky ve Star uydu yayınlarını da kapsıyor. FX ve National Geographic kablo kanalları, ABD'deki 22 bölgesel spor kanalı ve Fox grubunun dijital yayın platformu Hulu'daki hisseleri de Disney'e geçecek.

MURDOCH ŞAŞIRTTI

Fox News ile Fox Sports ise Avustralya asıllı medya baronu Rupert Murdoch'un kontrolünde kalmaya devam edecek. 50 yıldır medya imparatorluğunu sürekli büyüten Murdoch'un, Fox'un önemli bir bölümünü satma kararı alması bu alanda uzman birçok yorumcuyu şaşırtmış durumda. Disney, Yıldız Savaşları serisine sürekli eklediği yeni filmlerle üst üste gişe başarılarına imza atmasıyla yine gündemde. 2012'de Lucasfilm'i 4 milyar dolara satın alarak efsanevi Yıldız Savaşları frençayzını ele geçiren Disney, 2016'yı dünya çapında 7.6 milyar dolar gelirle gişe şampiyonu olarak kapatmıştı. Son birkaç gündür yeni satış anlaşmasının sızmasıyla birlikte hisseleri yükselen Disney'in değeri 162 milyar dolara, 21st Century Fox'un değeri 62.6 milyar dolara ulaştı.