Dünya Afrin'e girişi böyle gördü: Türkiye'nin ayak izi büyüdü'

Dünya Afrin'e girişi böyle gördü: Türkiye'nin ayak izi büyüdü'

Özgür Suriye Ordusu ve Özel Kuvvetler, Afrin'in merkezine girmeyi başardı. Reuters haber ajansı “Türk güçleri ve Suriye’deki müttefikleri Kürtleri bölgeden uzaklaştırdı” başlığı ve olay yerinden fotoğraflarla gelişmeyi abonelerine duyururken, dünyanın önemli basın kuruluşları da haber ve fotoğraflara yer verdi.

TSK’nın sınır güvenliğini sağlayarak, Suriye’de bitmek bilmeyen iç savaşa müdahale etmesiyle birlikte başlayan Zeytin Dalı Operasyonu’nda bugün Afrin’in merkezine girildi.

Özgür Suriye Ordusu ve Özel Kuvvetler’in ortak operasyonu sonrasında bölgede asayiş sağlandı.

Reuters’ın geçtiği haberde, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin operasyondan önce bölgeden çıktığı ifade edildi.

Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’ndan Muhammed el Hamadeen, “Karşı tarafla çatışmadık. Sabaha karşı terör örgütü YPG bölgeden çıktı ve Afrin’e girerek birçok noktayı kontrol altına alık” ifadesini kullandı.

HEYKELİ DEVİRDİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte düzenlediği Zeytin Dalı harekâtının 58'inci gününde Afrin kent merkezi kontrol altına alındı. Kente giren ÖSO güçleri, "Demirci Kawa" heykelini devirdi.

Heykelin devrilmesi, ÖSO'ya yakın hesaplarda "Kürtlerin kutsal görülen Demirci Kawa'nın Afrin merkezindeki putu yıkıldı" diye paylaşıldı. 

29 KÖY KURTARILDI

Öte yandan TSK ve ÖSO, Afrin'de 29 köyü daha teröristlerden kurtararak, ilçe merkezinin kuzey, doğu ve batı bölgelerini tümüyle kontrolüne aldı. Afrin'deki PKK ve ele başı Öcalan posterleri de teker teker indirildi. Öte yandan Afrin halkının anlatımına göre, YPG/PKK'lı teröristlerin TSK karşısında direnemeyeceklerini anlayınca birkaç gün önce silahlarını araçlara yükleyerek kaçtığı ortaya çıktı.

DÜNYA BASINI NASIL GÖRDÜ?

Terör örgütü YPG’nin kaçtığı Afrin’de yaşayan birçok insan sokaklara dökülerek kutlama yaparken, uluslararası kamuoyu da yaşananları yakından takip etti. Reuters haber ajansı “Türk güçleri ve Suriye’deki müttefikleri Kürtleri bölgeden uzaklaştırdı” başlığı ve olay yerinden fotoğraflarla gelişmeyi abonelerine duyurdu.

Öte yandan dünya basınında yer alan haberler şu şekilde oldu:

Al Jazeera

Katar merkezli Al Jazeera gelişmeyi anbean takip ederken, “Türk güçleri ve Özgür Suriye Ordusu Afrin şehrini ele geçirdi” başlığını kullandı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’de Türk bayraklarının dalgalandığını söylediği açıklamaya yer verildi. Al Jazeera’nın haberinde çok nadiren çatışma yaşandığı belirtilirken, Ankara’nın bölgede insani, sağlık ve gıda yardımı yapacağı ifade edildi.

Jerusalem Post

Kudüs’te basılan ve çok okunan gazetelerden Jerusalem Post, “Kürtler şok yaşadı, Türkler kutlama yaptı” başlığını attı. Haberde Afrin’in ele geçirilmesinin ardından bölgede kutlama yapıldığı ifade edildi. Haberde bu gelişmenin YPG’ye büyük bir darbe vurduğu ifade edilirken bu gelişmenin yankılarının Moskova, Şam ve Washington’da hissedileceği belirtildi.

BBC

İngiliz haber kuruluşu BBC, “Suriye Savaşı: Türkiye destekli güçler, Kürtleri Afrin’in kalbinden attı” başlığıyla gelişmeyi duyurdu. Haberde, ÖSO ve Özel Kuvvetler’in Afrin’de herhangi bir direnişle karşılaşmadığı ifade edildi.

Financial Times

Çok okunan ekonomi gazetelerinden Financial Times, “Türk güçleri Suriye’nin Afrin kasabasını Kürtler’den aldı” başlığını atarken, Erdoğan’ın konuyla ilgili açıklamalarına yer verildi. Financial Times, “Türkiye uzun bir süre önce bölgede Kürtlerin otonom yapısına müsaade etmeyeceklerini açıkça söyledi ve Ocak ayında Zeytin Dalı Operasyonu’nu başlattı” yorumunu yaptı.

Independent

İngiltere’nin çok okunan haber mecralarından Independent, Türkiye’nin desteklediği güçlerin Afrin’i ele geçirdiğini sitenin manşet kısmından verirken bölgede Türkiye bayraklarının asıldığını duyurdu.

New York Times

ABD’nin çok satan gazetelerinden New York Times, “Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalifler Afrin’in kontrolünü ele geçirdi” başlığını attı. New York Times’ın haberinde, “Afrin’in ele geçirilmesi Kürtlerin kendi yönetimlerini oluşturma hayallerine darbe oldu ve Türkiye’nin ülkedeki ayak izinin büyümesine sebep oldu” yorumu yapıldı.

Guardian

İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden Guardian, “Türkiye, Afrin’in merkezinin tamamen kontrol altında olduğunu duyurdu” başlığıyla paylaşırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili açıklamalarını da okuyucularına aktardı.