Dünya Sağlık Örgütü: Çin ile hudutlarınızı kapatmayın

Dünya Sağlık Örgütü: Çin ile hudutlarınızı kapatmayın

Dünya Sıhhat Örgütü, koronavirüs salgını sebebiyle bu ülkeyle sınırların kapatılmasının insanları yasaya aykırı yollardan Çin'e girmeye itebileceği ve bunun neticesinde salgının daha da dağılabileceği ikazında bulundu

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde tertip eden haftalık medya toplantısında, diğer devletlerin Çin ile "resmi sınır geçişlerini açık tutmaları için çok büyük bir kapı araladığını" belirtti.

Lindmeier, sınırların kapatılması vaziyetinde insanların gayri muntazam ve yasa dışı yollardan Çin'e girip çıkacağı, dolayısıyla sıhhat kontrolü yapılamayacağı için virüsün daha fazla dağılacağı ikazında bulundu.

DSÖ'nün dün koronavirüsü için "uluslararası kamu sağlığı acil vaziyeti" duyuru ettiğini hatırlatan Lindmeier, "DSÖ tarafından Çin'e yolcu ve ticaret kısıtlamalarının önerilmediği çok açık bir şekilde belirtildi ve tekrar edildi." dedi.

Lindmeier, ülkelerin egemenlik hakları uyarınca yurttaşlarını virüsten savunmaya yönelik önlemler alabileceğini de belirtti.

Sözcü Lindmeier, kimi ülkelerin seyahat kısıtlaması getirmesi vaziyetinde bunun kısa süreli olmasını umduklarını sözlerine ilave etti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün akşam Cenevre'de tertip ettiği basın toplantısında koronavirüs salgınına yönelik "Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Vaziyeti (PHEIC)" ilan ettiklerini bildirmişti.

Karar için, "Temel sebep Çin'de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar" diyen Ghebreyesus, karara karşın Çin ile ticari aktiviteleri ve ülkeye yapılan seyahatleri kısıtlamaya yönelik tedbirler için hiçbir gerekçe olmadığını müdafaa etmişti.

Rusya'ya sıçradı

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova, Rusya'da ilk iki koronavirüs olayının belirlediğini ve virus bulaşan kişilerin yalıtılmış Çinli yurttaşlar olduğunu izah etti. Golikova gazetecilere yaptığı izahta Rusya'dan Çin'e yapılan tüm direk uçuşların bugün TSİ 2300'dan itibaren durdurulacağını ancak milli havayolu Aeroflot'ın hariç tutulacağını belirtti.