Dünyayı diken üstünde tutan yeni salgın: Lejyoner ölümleri başladı

Dünyayı diken üstünde tutan yeni salgın: Lejyoner ölümleri başladı

Lejyoner hastalığına yol açan lejyonella bakterisi nedeniyle Polonya'da 3 kişi hayatını kaybetti.

Polonya haber ajansı PAP'ın haberine göre, Rzeszow kentinde lejyonella bakterisi nedeniyle ölenlerin sayısı 3'e yükseldi. Podkarpackie Akciğer Hastalıkları Merkezi'nden Andrzej Sroka, bakterinin bulaştığı bir hastanın bugün kemoterapi servisinde öldüğünü kaydetti.

HASTANEDE YATANLARIN SAYISI ARTIYOR

Günün erken saatlerinde, aynı hastanenin alerji servisinde yatan ve durumu ağır olan yaşlı bir hasta da hayatını kaybetmişti. Kanser tedavisi gören ve sağlık yetkililerine göre bağışıklığı düşük olan bir kişinin de 22 Ağustos'ta öldüğü bildirilmişti. Yetkililerin açıklamasına göre, lejyonella bakterisi nedeniyle ülkede hastanede yatan kişi sayısı 71'e yükseldi.

SOLUNUMZ YETMEZLİĞİ VE ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİNE YOL AÇIYOR

Yerel sağlık birimleri bakterinin kaynağını bulmak için bir soruşturma başlattı ve enfekte kişilerin evlerinden su örnekleri alındı. Grip benzeri semptomlarla başlayıp devamında zatürreye doğru ilerleyen lejyoner hastalığı tedavi edilmediğinde solunum yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği gibi hastalıklara yol açıp ölüme sebebiyet verebiliyor.

Genelde insan yapımı su sistemlerinde bulunan lejyonella bakterisi en fazla verimliliği düşürmemek adına daha az dezenfeksiyonun yapıldığı yapılar ile otel, yurt, hastane gibi çok fazla insan tarafından kullanılan binalarda görülüyor.

LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?

Lejyoner hastalığı, legionella pneumophila bakterisinin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır. Söz konusu bakteriye maruz kalan çoğu kişi hastalığa yakalanmazken, 50 yaş üstü kişiler, kronik akciğer rahatsızlığı, böbrek ya da karaciğer yetmezliği olanlar, kanser hastaları, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, diyabet hastaları ve sigara içenlerin hastalığa yakalanma oranının daha yüksek olduğu biliniyor. Solunum yoluyla geçen hastalık antibiyotik ile tedavi edilebilirken, risk grubunda bulunan hastaların ise yüzde 10'u hayatını kaybetmekte.