Ekvador'da kan gövdeyi götürdü! Karteller isyan başlattı!

Ekvador'da kan gövdeyi götürdü! Karteller isyan başlattı!

Ekvador'da karteller ülkede isyan başlattı. Çete üyeleri polis, gardiyan, ordu mensuplarını infaz etti. Ordu kontrolü ele almaya çalışıyor.

Ekvador'da uyuşturucu çeteleriyle mücadele için OHAL ilan edildi. Ülkede silahlı çete üyeleri canlı yayın sırasında bir televizyon stüdyosunu bastı. Sunucunun cebine patlayıcı yerleştirilerek polislerin kendilerinden uzak tutulması istendi.

ekran-goruntusu-2024-01-10-172453.png

İNFAZLAR KAMERAYA KAYDEDİLDİ

Öte yandan ülkenin çeşitli hapishanelerinde gardiyanlar, çete üyeleri tarafından infaz edilerek görüntüler video kaydına alındı.

Yine birçok noktada karteller polis ve ordu mensubu kişileri öldürdü.

ekran-goruntusu-2024-01-10-172515.png

DEVLET BAŞKANINA SAVAŞ İLAN ETTİLER

Baskından hemen önce, çete liderleri, ülkenin kontrolünü "narko-teröristlerden" geri alacağını söyleyen Devlet Başkanı Daniel Noboa'ya savaş ilan etmişti.

ekran-goruntusu-2024-01-10-172510.png

EKVADOR ORDUSU SOKAKTA

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, "Silahlı İç Çatışma Hali" ilan ettiklerini belirterek, "Çetelerin etkisiz hale getirilmesi için silahlı kuvvetlere talimat verdim." ifadesini kullandı.

NELER YAŞANDI?

Devlet Başkanlığı İletişim Genel Sekreteri Roberto Izuriete, dün yaptığı açıklamada, "Fito" lakaplı çete elebaşı Adolfo Macias Salazar ile birkaç mahkumun Guayas kentindeki hapishaneden kaçması üzerine 3 bin güvenlik gücüyle operasyon başlatıldığını bildirmiş, bu kişilerin de son derece tehlikeli olduğunu söylemişti.

ekran-goruntusu-2024-01-10-172524.png

Izuriete, Devlet Başkanı Noboa'nın bu olay nedeniyle OHAL kararnamesini imzaladığını, bu süreçte gece 23.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu. 

Yerel basına göre, 60 gün uygulanacak OHAL kararının ardından suç örgütleri çok sayıda polisi kaçırdı ve araçları ateşe verdi.

ekran-goruntusu-2024-01-10-172534.png

Ekvador Silahlı Kuvvetler Ortak Komutanlığı Başkanı Jaime Vela, terör örgütlerinin artık "meşru hedefleri" olduğunu ve bu gruplarla "kesinlikle" pazarlık yapılmayacağını duyurdu.