Esad: 'Federasyondan ancak Araplar söz edebilir'

Esad: 'Federasyondan ancak Araplar söz edebilir'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye'nin kuzeyinde federasyon kurulmasından ancak Arapların söz edebileceğini, zira bu bölgelerde Kürt çoğunluğun bulunmadığını söyledi.

Sputnik ve Rossiya 24'e demeç veren Beşar Esad, Rus-Türk mutabakatında öngörülen Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçlerinin çekilmesinin henüz tamamlanmadığını, ancak tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

Bu grupların Arap-Kürt olduğunu ancak yönetimlerinin Kürt olduğunu kaydeden Esad, "Güçlerini oradan çekmeleri gerekiyor, zira Türkiye'ye krizin başından beri hayalini kurdukları planlarını gerçekleştirme fırsatı sundular. Çekilmenin gerçekleşme durumuna bakacak olursak, YPG çekilmeyi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Çekilme bazı bölgelerde yapılıyor ancak tümüyle gerçekleştirilmedi. Bunun gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tür süreçler hemen olmuyor" diye konuştu.

Esad, mutabakatın tamamen uygulanması için Rusya'yla işbirliği yaptıklarını, mutabakat uygulamaya koyulduktan sonra, Türkiye'ye güçlerinin çekilmesi gerektiğini, söyleyeceklerini ifade etti.

Esad, Suriye'nin kuzeyinde federasyon kurulmasından ancak Arapların söz edebileceğini, zira bu bölgelerde Kürt çoğunluğun bulunmadığını söyledi.

Kürtlerin büyük bölümünün Suriye'de on yıllardır sorunsuz bir şekilde yaşadığını anlatan Esad, "Ayrılıkçı fikirler, bazı siyasi anlamda radikal gruplarda görülüyor. Bu fikirlerden bazıları Kürtlerin yönetiminde federasyon ve özerklik kurulmasıyla ilişkili. Daha önce söylediğim gibi, Suriye'nin kuzeydoğusu bir Arap bölgesi. Eğer birileri federasyon kurma hakkında konuşuyorsa, bunlar Araplardır zira onlar o bölgede çoğunluk durumunda, bu aşikâr" ifadelerini kullandı.