Eşref Gani'den bomba açıklamalar "Afganistan'a döneceğim!"

Eşref Gani'den bomba açıklamalar "Afganistan'a döneceğim!"

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve ailesinin, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye yerleştiği belirlendi.

Afganistan’da, başkent Kabil’in Taliban tarafından ele geçirilmesinin ardından 15 Ağustosta ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Ganinin ailesiyle birlikte Birleşik Arap Emirliklerine sığındığı iddiaları Birleşik Arap Emirlikleri tarafından doğrulandı.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Eşref Gani ve ailesinin insani gerekçelerle ülkeye kabul edildiği belirtildi.

Bakanlığın resmi sitesinden yapılan açıklamada, “BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, BAE’nin Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve ailesini insani gerekçelerle ülkeye kabul ettiğini doğruluyor” ifadelerine yer verildi.

EŞREF GANİ’DEN İLK AÇIKLAMA
Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk eden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani suskunluğunu bozdu. Ailesi ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’ye yerleşen Gani sosyal medya hesabından video mesaj yayınlayarak, “Yeni kurulacak geçici hükümet için herkesi kapsayan ortak çalışma yapılmalı” ifadelerini kullandı.

“DEVLET İÇİN MAHREM OLAN ŞEYLER MAALESEF DİĞER GRUBUN ELİNE GEÇMİŞTİR”
Milyonlarca dolar ile ülkeyi terk ettiği iddialarını yalanlayan Gani, “Her kim size benim hakkımda sizi sattı, kendi canı ve malı için devleti bırakarak kaçtı derse inanmayın” ifadelerini kullanarak, “Çünkü beni öyle bir durumda bıraktılar ki terliğimi çıkarıp ayakkabımı giymeye bile fırsat bulamadan kitap, bilgisayar ve diğer manevi varlıklarımı geride bırakmak zorunda kaldım. Bu benim ve devlet için mahrem olan şeyler maalesef diğer grubun eline geçmiştir” dedi.

Gani, “Memleketten ayrılma durumum hiçbir zaman uluslararası güçlerle bahsi geçmemiştir bu olay aniden kendi güvenlik güçleri baskısıyla gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“Ben sadece bir tek elbise ve terliğimle vatanımı terk etmek zorunda kaldım” diyen Gani, “Hakkımda söylenen parayı yurt dışına kaçırdı konusu tamamen yalan ve asılsızdır” dedi.


Afganistan'da kurulacak yeni hükümete değinen Gani, “Devam etmekte olan barış ve ortak hükümet çalışmalarına seçilen Karzai ve Abdullah’ı uygun buluyorum umarım başarılı olacaktır” dedi.

Gani, “Hem Taliban yönetimi hem de devletin siyasi yönetimi bir şekilde siyasi başarısızlığa uğradı ama bu başarısızlık barışa yol açmıştır. Bu barış görüşmelerinde Trump hükümetinin çabaları sonuç alamamıştır. En son olarak size vereceğim en önemli mesajı ben kasıtlı olarak vatanımı terk etmedim ve kaçmadım şu an BAE’deyim ve daha fazla kanın dökülmesine engel oldum” diyen Gani, “Şu an Afganistan’a dönmek için istişare halindeyim tekrardan Afganistan’ın kendi değerlerine, itibarın ve adaletin sağlanması. Afgan halkının hakim olması, İslami kazanım ve elde ettiklerimizi korumak adına tekrardan beraber mücadele vereceğiz” dedi.