FED faiz kararını açıkladı! 16 yılın zirvesi

FED faiz kararını açıkladı! 16 yılın zirvesi

ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını açıkladı. FED, faiz oranını 25 baz puan attırdı. Faiz oranı son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed), merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Fed, faizi 25 baz puan artışla yüzde 5,00-5,25 aralığına yükseltti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), kararı oy birliğiyle aldı. Bu oran, son 16 yılın en yüksek faizi olarak kayıtlara geçti. Bir sonraki faiz kararı 14 Haziran tarihinde alınacak.

PİYASALAR HAREKETLENDİ

Fed, gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifadeyi metinden çıkardı. Fed’in bu ifadeyi metinden çıkarması sonucu piyasalar hareketlendi. Açıklamada, gelecekteki adımların sıkılaştırma etkisine, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olduğu vurgulandı.

SON FAİZ ARTIRIMI

Fed ayrıca bankacılık sisteminin sağlam olduğunu belirtti. ABD faiz vadeli kontratları, açıklamanın ardından Fed’in Eylül ayında faiz indirimine başlayacağını fiyatlamaya başladı.

KARAR SONRASI ALTIN FİYATI FIRLADI

Gün içinde yükselen altın fiyatları kararın ardından daha da arttı. Karar öncesinde 2 bin 24 seviyelerinde olan ons altın fiyatı kararın ardından 2 bin 35 seviyelerine ulaştı. Gram altın 1269 TL seviyelerinde işlem gördü.

DOLAR VE EURO'DA ARTIŞ

Karar öncesi 1,04 olan Euro/dolar paritesi kararın ardından 1,07 seviyesine yükseldi. Bitcoin ise 28 bin 570 seviyelerinde yatay seyretti.

Hisse senedi piyasaları ise ralliye girdi.