'Federal Cumhuriyet' kuruldu

'Federal Cumhuriyet' kuruldu

Aralarında Suriyeli siyasetçi, akademisyen, aydın, ekonomist, gazeteci ve Suriye ordusundan ayrılan üst düzey subayların bulunduğu bir grup, “Federal Suriye Cumhuriyeti”nin kurulmasını amaçlayan yeni bir inisiyatif oluşturduklarını açıkladı.

Suriye’de yaşayan tüm bileşenlerin temsilcilerinden oluşan Federal Suriye Cumhuriyeti İnisiyatifi, amaçlarını 18 maddeden oluşan bir deklarasyonla duyurdu.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’ın haberine göre “İnisiyatifin amacı bir an önce Federal Suriye Cumhuriyeti’nin ilanıdır” denilen deklarasyonda Suriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve ülkede yaşayan tüm bileşenlerin haklarına vurgu yapıldı.

Kuzey Suriye’nin güvenliğine dikkat çekilen deklarasyon metninde, uluslararası topluma sivillerin korunması için gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunuldu.  

Deklarasyonda, “Federal Suriye Cumhuriyeti” yönetiminin coğrafik şartlar göz önünde bulundurularak, kültürel ve ekonomik koşullara göre paylaşılacağı belirtildi.  

Arap, Kürt, Süryani, Asuri, Türkmen ve Kafkas halklarının tarihsel ve toplumsal gerçekleri göz önünde bulundurularak tüm haklarının garanti alına alınacağına işret edilen deklarasyonda Federal Suriye Cumhuriyeti’nin coğrafik bölgelerden oluşacağı ve bu bölgelerin her birinde yerel hükümetlerin inşa edileceği ifade edildi.

Deklarasyonda ayrıca, Federal Suriye Cumhuriyeti’nin başkentinin Şam olacağı ancak ilk aşamada kurtarılmış bir bölgenin geçici olarak başkent rolü üstleneceği belirtildi.

Federal Suriye Cumhuriyeti İnisiyatifi, geçiş sürecine 99+1 kişiden oluşan ve kadın kotası gözetilen bir kurulun öncülük yapacağını açıkladı.

Geçiş sürecinde tüm bileşenlerden oluşan federal bir Suriye hükümeti kurulacağı ve bu hükümetin ülkedeki siyasi, güvenlik konularını idare edeceğine değinilen açıklamada, Federal Suriye Ordusu ve Polis Teşkilatı kurulacağı belirtildi.   

Federal Suriye Cumhuriyeti İnisiyatifinde Kürt aydın ve siyasetçiler de yer alıyor.

Rûdaw’a konuşan inisiyatif üyesi ve Siyasi Arşatırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Rıdvan Badini, “Bu deklerasyon bazı hareketlenmelere yol açacaktır” dedi.  

Badini, inisiyatifin Suriyeli tüm bileşenleri bir araya toplayan ve federal bir Suriye’yi amaçlayan ilk hareket olduğunu söyledi.