Filipinler'den Türkiye’ye şaşırtan ceza!

Filipinler'den Türkiye’ye şaşırtan ceza!

Sayıştay’ın MKE Denetim Raporunda, Filipinler’in zamanında teslim edilmeyen mühimmatlar nedeniyle Türkiye’ye para cezası kestiği açıklandı.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda çarpıcı tespitler yer aldı. Raporda, Filipinler’in MKE’ye kestiği para cezalarından atıl kalan milyonlar liralık tesislere kadar birçok tespite yer verilerek kamunun kaynaklarının nasıl harcandığı ortaya çıktı.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Sayıştay’ın denetim raporunda, MKE’nin Filipinler Savunma Bakanlığı’na yaptığı mühimmat satışlarında, malların zamanında teslim edilmemesi nedeniyle gecikme cezaları ödemek zorunda kalındığı belirtildi. Raporda, “2014-2015 yıllarında Filipinler Savunma Bakanlığına muhtelif mühimmat satışına ilişkin toplam 7 milyon 376 bin Dolar tutarlı beş ayrı sözleşme imzalanmıştır. Siparişlerin üretimi için gerekli tapaların MKE tarafından üretilmediği ve siparişin zamanında teslim edilemediği ve sözleşme hükümleri gereği gecikme cezası uygulandığı anlaşılmıştır. Söz konusu gecikme cezası, 2019 yılı hesaplarına zarar olarak yansıtılmıştır” ifadesi kullanıldı.


Sayıştay denetçileri, “Modern Makineli Tüfek Projesi”nin de tamamlanamadığını ortaya çıkardı. Denetim raporunda, “MKE ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında sözleşme imzalandığından bu yana 9 yıl geçmesine rağmen, Modern Makineli Tüfek (MMT) Projesi’nin tasarım ve geliştirme döneminin (Dönem-1) tamamlanamadığı görülmüştür” açıklaması yapıldı.

MKE’nin Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yetersiz olduğuna da vurgu yapılan Sayıştay raporunda, “MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası Müdürlüğü’nde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tedbirlerin yeterince alınmadığı tespit edilmiştir. MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası Müdürlüğü Roket Üretim Müdürlüğüne bağlı A-32 No’lu Kırma Karıştırma Binasında 24.05.2018 tarihinde patlama meydana gelmiş, söz konusu patlamada bir işçi hayatını kaybetmiş, üç işçi de yaralanmıştır” denildi.

Denetim raporunda, MKE Aliağa Hurda Müdürlüğü bünyesinde 1983 yılında kurulan 57 bin metrekarelik Gemi Söküm Tesisi’nin kamuya ait olan tek tesis olmasına karşın, hurda gemiye sahip kamu kurum ve kuruluşlarının gemilerini söküm için MKE’ye teslim etmemesi nedeniyle tesiste gemi söküm faaliyeti yapılamadığı ifade edildi. Sayıştay denetçileri, MKE Aliağa Hurda Müdürlüğü Gemi Söküm Tesisi’nde en son 2014 yılında gemi sökümü yapıldığını tespit etti.

MKE’nin Sayıştay Denetim Raporu’nda, Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda 4 milyon 287 bin Euro’ye kurulan “Emülsiyon Patlayıcı Üretim Tesisi’nde” üretime geçilemediği de ifade edildi. Sunulan rapora göre, hurda araç satış işlemlerinde KDV oranları da doğru tespit edilmedi. Raporda, “MKE’nin hurda araç satış işlemlerinde KDV oranlarını doğru tespit etmeden ihaleye çıkması sonucu toplam 1,4 milyon TL KDV fark tutarının 2019 yılı faaliyet dışı gider ve zararı hesaplarına gider kaydedildi” denildi.