Flaş iddia: 'Çin, KDHC'ye turist geçişini durdurdu'

Flaş iddia: 'Çin, KDHC'ye turist geçişini durdurdu'

Trump'ın Çin ziyareti öncesi, ülkenin KDHC'ye yapılan gezileri durdurduğu iddia ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yapacağı ilk resmi ziyaret öncesinde, Dandong sınır kentinde bulunan Çinli tur operatörlerine Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) başkenti Pyongyang'a yapılacak gezileri durdurması söylendi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Çarşamba günü,  Trump'ı ağırlayacak. Gündemdeki konulardan birinin, KDHC'nin nükleer silah denemeleri olduğu biliniyor. ABD'nin, Çin'i komşusu ve müttefiği KDHC'ye karşı kafa tutmak için daha fazla baskı yapmaya zorladığı öne sürülüyor.

Birleşmiş Milletler'in kömür, deniz ürünleri ve tekstil gibi başlıca ihracat endüstrilerini sınırlandırarak geçen yıl ülkenin yaptırımlarını artırması nedeniyle turizm, KDHC'nin sabit para kaynaklarından biri.

Reuters'in haberine göre, KDHC gezileri yapan Çinli tur operatörü "Çok beklenmedik bir şekilde, bugün bildirim alıncaya kadar bunun gerçekleşeceğinden haberim yoktu" dedi. "Bu bizim için yıkıcı bir haber" diyen tur operatörü, siparişin Dandong Turizm Bürosu'ndan geldiğini belirtti.

KDHC'YE GİDEN TURİSTLERİN YÜZDE 80'İ ÇİN VATANDAŞI

Dandong Turizm Bürosu, ve Çin Dışişleri Bakanlığı, konu hakkındaki yorum taleplerine yanıt vermedi. Çinli turistleri KDHC'ye götüren tur şirketlerinin çoğu, sınırın Çin tarafındaki ana ticaret merkezi olan Dandong'da bulunuyor.

Salı günü, Dandong merkezli tur şirketlerine, Çarşamba gününden itibaren Çin gezginlerinin popüler rotası KDHC kenti Sinuiju'ya yalnızca bir günlük turlar düzenlenmesine izin verildiği söylendi. Kaynaklar, Pyongyang'a ve KDHC'nin diğer bölgelerine yapılacak daha uzun yolculukların yasaklandığını belirtti. Pek çok Çinli tur operatörü, dünyanın en izole edilmiş ülkesine üç günlük veya daha uzun turlar düzenliyordu.

Öte yandan değişikliklerin resmi bir hükümet açıklamasında yer almadığı görülüyor.

Dandong merkezli bir başka turist operatörü konu hakkında; "KDHC'ye karşı artan yaptırımlarla bağlantılı olma ihtimali çok yüksek. Trump, Çin'den ayrıldıktan sonra ne olacağını bekleyip görmek zorunda kalacağız. Belki kuralları gevşetirler, ancak bunu şimdiden söylemek çok zor" dedi.

Bu yılın başında ABD, vatandaşlarına KDHC'yi ziyaret etmeyi yasaklamıştı. 

KDHC'nin yıllık turizm gelirinin 44 milyon dolar olduğu ve ülkeyi ziyarete den turistlerin yüzde 80'inin Çinli olduğu belirtiliyor.