Flaş iddia: ‘Hollandalı gençleri Türkiye’de radikal vaizler eğitiyor'

Flaş iddia: ‘Hollandalı gençleri Türkiye’de radikal vaizler eğitiyor'

BBC Türkçe'nin haberine göre Hollanda'da yayımlanan NRC gazetesi, Milli Görüş Teşkilatı'nın Türkiye kökenli gençleri 'radikal görüşlere sahip vaizler tarafından İstanbul'da açılan yaz kamplarına götürerek eğitim verdiğini' yazdı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda'da yayınlanan NRC gazetesi, Hollanda'daki gençlerin 2013 yılından beri Türkiye'ye götürülerek orada eğitildiğini iddia etti.

NRC'ye göre Türkiye kökenli cami organizasyonu 'Milli Görüş', her yaz onlarca Türkiye kökenli çocuğu İstanbul'da "radikal görüşlere sahip vaizler tarafından" yönetilen yaz kamplarına götürüyor. Yol ve diğer masraflar çocukların aileleri tarafından karşılanıyor.

KAMPLARDAN BİRİSİ NURETTİN YILDIZ'A AİT

Bu kamplardan biri, Nurettin Yıldız'a ait Sosyal Doku Vakfı'nın İstanbul'daki merkezinde gerçekleştiriliyor. Gazete, Nurettin Yıldız hakkında 'kadına şiddeti savunan ve radikal görüşlere sahip' ifadelerini kullandı.

NRC haberinde, Nurettin Yıldız'ın, cihatçı silahlı grup Ahrar'uş-Şam ile bağları olduğunu iddia ederek, Suriye'deki El Kaide lideri Abdullah El Muhaysini için 'bütün Müslümanların desteğini hak ettiğini' söylediğini yazdı.

NRC: TÜRK TOPLUMUNDAKİ RADİKALLEŞME…

Haberde Lahey, Schiedam, Rotterdam ve Deventer kentlerinde Milli Görüş'e bağlı gençlik örgütlerinin, Nurettin Yıldız'a ait görüşleri yaymak için çalışmalar yaptığı da belirtiliyor.

Gazete, haberle ilgili ulaşılan Milli Görüş yetkililerinin konuyla ilgili açıklama yapmadığını da bildirdi.

NRC, Milli Görüş bünyesinde dersler veren Abdullah Öztürk'ün de, istihbarat belgelerine göre, Suriye'deki cihatçı gruplar için eleman topladığını iddia ediyor.

Gazetenin habere kaynak gösterdiği istihbarat raporlarında, "Öztürk'ün aşırılık yanlıları ile temas kurduğu ve derslerine katılan gençlerden bazılarının kısa süre sonra Suriye'ye gittiği" vurgulanıyor.

Gazeteye göre, Hollanda Türk toplumundaki radikalleşme, istihbarat için "kör bir nokta".

Türkiye'nin 'gençlerin dinini ve dilini unutmaması için' haftasonu okulları açma girişimi Hollanda'da geçen hafta tartışma yarattı. Hollanda Meclisi, bunu 'kaygı verici' bulduğunu açıklamıştı.