Fransa'nın sağcı eski Başbakanı Fillon'a, ailesine sahte kadro açıp yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla ceza yağdı

Fransa'nın sağcı eski Başbakanı Fillon'a, ailesine sahte kadro açıp yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla ceza yağdı

Fransa’nın sağcı eski başbakanlarından François Fillon, ailesine sahte kadro açıp yüzbinlerce Avro maaş ödettiği suçlamasıyla açılan dava da ceza yağdı. 5 yıl hapis cezası ve 375 bin Avro para cezası alan Fillon, 10 yıl boyunca da siyasetten men edildi.

Fransa'da 2017 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en büyük favorisi olarak gösterilirken, hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından seçimleri kaybeden merkez sağ politikacı François Fillon’un davası sona erdi. Mahkeme, sahte kadro açarak, "eşi ve çocuklarına devlet bütçesinden para ödetmek, kamu malını zimmete geçirmek ve sahtecilik" suçlarından François Fillon ve eşi Penelope Fillon'u suçlu buldu.

Paris Adliyesi'nde görülen dava sonunda, mahkeme, Fillon hakkında, ikisi kesin olmak üzere toplam 5 yıl hapis cezası ve 375 bin Avro da para cezası verdi. Bu cezanın üç yılı ertelendi.

Mahkeme, ayrıca Fillon'un 10 yıl boyunca politikadan men edilmesini kararlaştırdı.

Başbakan'ın eşi Penelope Fillon da, üç yıl tecilli hapis cezasına ve 375 bin Avro para cezasına çarptırıldı. Aynı davadan yargılanan Fillon'un yardımcısı Marc Joulaud hakkında da, üç yıl tecilli hapis cezası ve 20 bin Avro da para cezası verilmesi kararlaştırıldı. Mahkeme Fillon çifti ve Marc Joulaud'dan yolsuzlukla elde ettikleri 1 milyon Avro'yu da geri istedi. Buna göre, Fillon çifti 401 bin Avro, Penelope Fillon ve Marc Joulaud da 679 bin Avro'yu geri ödeyecek.

Fillon'un avukatları kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

ÇALIŞMADAN KAZANDILAR!

Penelope Fillon'un 1998-2012 yılları arasında Parlamento'da ‘danışman’ sıfatıyla görevlendirildiği ancak hiç çalışmadan sekiz yılda 831 bin euro aldığı ortaya çıkmıştı.

François Fillon, eşinin kendisini pek çok toplantı ile etkinlikte temsil ettiğini söyleyerek savunma yapmıştı.

Ancak Fillon’un 2005-2007 yılları arasında henüz öğrenci olan iki çocuğunu da avukatı olarak işe aldığı ve onlara 84 bin euro ödeme yapılmasını sağladığı iddia edilmişti.

SEÇİMLERDE YOLSUZLUK ETKİSİ

François Fillon, 2007 ve 2012 yılları arasında Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı döneminde başbakan olarak görev yaptı. 2017 yılında cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyan Fillon, ilk turda elendi. ‘Sahte iş’ skandalı, Fillon’un elenmesinde önemli rol oynadı.

Kaynak: VOA Türkçe, Sputnik