Fransa'da eylemler büyüyor

Fransa'da eylemler büyüyor

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron idaresinin emeklilik reformunun geri çekilmesi ile ilgili ısrar eden binlerce kişi, ülke genelinde reform karşıtı eylem yaptılar

Sendikaların çağrısıyla Republique Alanı'ndan toplanan eylemciler, tarihi Concorde Alanı'na yürüdü. Emeklilik reformunun geri çekilmesini isteyen göstericiler, Macron karşıtı sloganlar attı ve pankartlar taşıdı.

Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan izahta, başkentteki gösteride 11 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ülkenin çeşitli şehirlerinde de eylemler yapıldı. Ülke genelindeki gösterilere İçişleri Bakanlığına göre 31 bini Paris'te olmak üzere 249 bin, sendikalara göre ise 350 bini Paris'te olmak üzere 1,3 milyon kişi katıldı.

Sendikalar, reforma karşı eylem yapmak için 29 Ocak'ta yine gösteri çağrısı yaptı.

Aynı zamanda, emeklilik reformuna karşı başlatılan grevler 51 gündür devam ediyor. Paris'te, pazartesiden bu yana normale dönen metro seferlerinde bugün ciddi aksamalar yaşandı. Metro hatlarının büyük bölümü belirli saatlerde ve belirli rotalarda sefer yaptı. Şehirler arası tren seferlerinde de ehemmiyetli meseleler yaşandı.

Ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerin, İçişleri Bakanlığına göre yüzde 26'sı, sendikalara göre ise yüzde 40'ı bugün grev yaptı. Grevler nedeniyle Paris'in ehemmiyetli sembollerinden Eyfel Kulesi de kapılarını bugün ziyaretçilere kapattı.

Diğer taraftan, emeklilik reformu Bakanlar Heyetine sunuldu ve gelecek ay Milli Meclis'te görüşüldükten sonra oylanacak.