Gerilim tırmanıyor: İran, İngiltere Büyükelçiliği kapatılabilir

Gerilim tırmanıyor: İran, İngiltere Büyükelçiliği kapatılabilir

İran, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in olaylara müdahalesini sürdürmesi halinde, elçiliğin kapatılabileceği sinyalini verdi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan izahta, Macaire'in rejim karşıtı gösteriye katılması "yasaya aykırı ve profesyonelliğe ters" diye nitelendirilerek, "İran, Macaire'in içerideki bir gösteriye kuşkulu katılımını ve İngiliz makamlarının yersiz izahlarını şiddetle kınamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

İngiliz yetkililerin Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle alakalı yaptığı izahların, ABD’nin attığı adıma ortaklık manasına geldiği müdafaa edilen izahta, Macaire'in Tahran'daki gösteriye katılmasının da İran'ın iç işlerine müdahale manası taşıdığı vurgulanarak, bu tür hareketlere bitirmesi çağrısında bulunuldu.

İzahta, Macaire'in gösteride bulunmasının diplomatik ilkelere ters olduğu ve bu tür tutumların devam etmesi halinde, İran Dışişleri Bakanlığının Büyükelçi'yi çağırmakla kanaat etmeyeceği ikazında bulunuldu.

İran'ın hata sonucu düşürdüğünü izah ettiği Ukrayna uçağında yaşamını yitirenler için tertip eden anma etkinliğine katılan İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire, 11 Ocak'ta "kimi kökten ve yıkıcı eylemleri örgütlemeye ve kışkırtmaya çalıştığı" iddiasıyla gözaltına alınmış, bir müddet sonra serbest bırakılmıştı.