Hafter Sirte'yi ele geçirdi

Hafter Sirte'yi ele geçirdi

Libya'da darbeci General Halife Hafter'e bağlı güçler, Başkent Trablus'un 400 kilometre doğusundaki sahil şehiri Sirte'yi ele geçirdi.

Libya'nın legal temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin yürüttüğü Burkan el-Gadab Operasyonu büronundan yapılan yazılı izahta, kontrollerindeki Sirte şehrine pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren çok uluslu bir şekilde saldırı tertip ettiğini belirtildi.

İzahta, UMH güçlerinin şehiri savunma olanağı bulunduğu ancak karargâhla iletişim halinde ve şehirdeki 120 bin sivilin can güvenliği göz önünde bulundurularak buyruk-emir zinciri çerçevesinde geri çekildiği kaydedildi.  

UMH izahında Sirte'deki Medhali Selefi görüşlü bir silahlı grubun taraf değiştirmesiyle beraber ağır silahlarla sokak çatışmaları rizikosunun artmasının geri çekilme kararını güçlendirdiği dile getirildi.

Libya'nın devrik öncüsü Muammer Kaddafi'nin de doğum yeri olan Sirte'de, daha önceki rejim yanlılarının şehre giren Hafter milisleriyle kutlama yaptığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

"ŞEHRİN DIŞINDA BEKLİYORUZ"

İzahta ayrı olarak UMH birliklerinin şehir dışında hazır vaziyette beklediği aktarıldı.

UMH saflarındaki en kuvvetli ve en büyük silahlı yapı vaziyetindeki Misrata kentinin savaşçı grupları, sosyal medyadan bir gün evvel gece saatlerinde geniş bir kafileyle sahil yolundan Sirte kentine doğru hareket ettiklerine yönelik görüntüler paylaştı. Misratalı birliklerin, Hafter milislerine ait kimi araçları ele geçirdiği ve bir takım silahlı kişileri yakaladığı görüntüler de sosyal medyaya yansıdı.

Aynı zamanda Hafter yanlısı medyada, Trablus etrafındaki cephelerde Hafter milislerine destek kuvvetler gönderildiğine ait haberler paylaşıldı.

HAFTER MİLİSLERİNDEN KENTTEKİ SİVİLLERE TACİZ VE ŞİDDET

Diğer taraftan, Sirte'ye giren Hafter milislerinin, şehirdeki bir takım sivillere yönelik, baskı, taciz ve şiddet uyguladığına ait sosyal medyada bir hayli paylaşım bulundu.

UMH saflarındaki Misratalı savaşçıların, Hafter'in hanelerine takriben 200 kilometre mesafeye kadar erişmiş olmasından huzursuz olacağı dile getiriliyor. Ülkenin doğusundaki Sirte'den Hafter milislerinin Misrata şehrine ilerlemesi halinde, UMH saflarındaki Misratalıların Başkent etrafındaki cephelerden çekilerek kendi hanelerini savunmak isteyeceği değerlendiriliyor. Bu vaziyetin UMH'nin başkentteki savunma hattını zayıflatabileceği görüşü aktarılıyor.

Bir dönem terör örgütü IŞİD'in kontrolüne giren Sirte, 2016'da UMH'ye bağlı güçlerce örgütten temizlenmişti. Amerika Birleşik Devletleri'nin hava bombardımanı sağladığı şehre yönelik mevzubahis operasyonda 700'den fazla Misratalı savaşçı yaşamını yitirmişti.

Bir gün önce akşam saatlerinde ülke medyanında çıkan haberlerde, Sirte'deki Suudi Arabistan yanlısı Medhali Selefileri görüşlü 604. Tugay'ın silahlarıyla beraber taraf değiştirdiği istikametinde bilgiler paylaşılmıştı.