Hindistan-Orta Asya İş Konseyi kuruldu

Hindistan-Orta Asya İş Konseyi kuruldu

Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) tarafından organize edilen Hindistan-Orta Asya İş Forumu kapsamında Hindistan-Orta Asya İş Konseyi’nin kurulacağı duyuruldu.

Hindistan-Orta Asya İş Forumu’na Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar katıldı.

Forumda konuşan Dışişleri Bakanı, Hindistan’ın iş dünyası temsilcilerinin Orta Asya pazarına daha fazla ilgi göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan ayrıca, Hindistan ile Orta Asya arasındaki ticaret ve ekonomik hacmin artırılmasında büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi.

Bakan Jaishankar, "Hindistan, İran ve Afganistan, Chabahar Limanı’nın Hint mallarının Afganistan'a ve Orta Asya ülkelerine ulaştırılması ve Orta Asya'nın bu limandan okyanusa erişimini bulması için bağlantı noktası olacağına inanıyor" şeklinde ifadeler kullandı.

Bakan Jaishankar, turizmi ve yüksek eğitimi muazzam potansiyel sektörleri olarak gösterdi. "Orta Asya'dan Hindistan'a medikal turizm büyük talep görüyor. Eğitim alanında, Özbekistan'da Hint özel üniversitelerinin açılmasıyla iyi bir başlangıç​​yapıldı" dedi.

Bu arada forumda konuşan FICCI Başkanı Dr. Sangita Reddy, Hindistan-Orta Asya İş Konseyi'nin dört Çalışma Grubu oluşturularak, enerji, tarım, gıda işleme, tekstil, turizm ve eczanecilik gibi alanlarda faaliyet gösterecğeini kaydetti.

Hindistan ile Orta Asya ülkeleri arasındaki dış ticaret hacmi hâlihazırda yaklaşık 2 milyar Doları buluyor. Dışişleri Bakanları Düzeyinde İlk Hindistan-Orta Asya Diyalogu Özbekistan’ın Semerkand kentinde 12-13 Ocak 2019 tarihinde yapılmıştı.