Hindistan'da kast protestosuna polis saldırısı: 400 gözaltı

Hindistan'da kast protestosuna polis saldırısı: 400 gözaltı

Hindistan’da kast sistemini protesto eden binlerce kişi kendilerine biber gazı ve tazyikli su ile saldıran polise taşla karşılık verdi. Çıkan çatışmalarda 400’e yakın kişi gözaltına alındı.

İsyandan.org’da yer alan habere göre Hindistan’da kast sistemini protesto eden binlerce kişi kendilerine biber gazı ve tazyikli su ile saldıran polise taşla karşılık verdi. Çıkan çatışmalarda 400’e yakın kişi gözaltına alındı.
Gujaharat Eyaleti’nde geçen Ekim ayında isyana teşvik suçlaması ile tutuklanan Patel halkının genç liderlerinden Hardik Patel’in serbest bırakılması için düzenlenen gösteri polisin saldırısı ile Mehsana şehrinde çatışmaya dönüştü. Bölgeden gelen ilk haberlere göre 20’den fazla kişi yaralandı.
Gösteriler sırasında sosyal medya üzerinden haberleşmeyi engellemek için internet erişime kapatıldı.
Toplam nüfusu 60 milyon olan eyalet nüfusunun % 14’ünü Patel Halkı oluşturmaktadır ve 22 yaşındaki Hardik Patel, Patel Halkı için daha fazla eğitim kontenjanı ve iş talep eden kitle hareketinin liderlerinden biri.
Geçen yıl yapılan protesto gösterilerinden sonra federal hükümet ve Başbakan Narendra Modi yeni iş olanakları sözü vermişti. Bu yılın başında da Jat topraklarının sahibi olan kast, Hindistan’ın bir başka eyaleti olan Haryana’da gerçekleştirilen protesto gösterisinde, bu talepleri karşılaması durumunda hükümete olan desteklerini çekeceklerini kamuoyuna açıklamışlardı.
Şubat ayında Haryana eyaletinin Rohat kentinde yapılan kast protestosunda polisin saldırısı sonucu 9 Hindistanlı hayatını kaybetmişti. Polisin saldırısına tepki gösteren Hindistanlılar tren istasyonlarını ateşe vermişti ve eyalet hükümeti sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.