Hükümet ile FARC arasındaki barış anlaşması mahkeme kararıyla sabitlendi

Hükümet ile FARC arasındaki barış anlaşması mahkeme kararıyla sabitlendi

Kolombiya'da 52 yıllık iç savaşa son veren tarihi barış anlaşması mahkeme kararıyla 'sabitlendi'. Anayasa Mahkemesi, anlaşmanın maddelerinin önümüzdeki 12 yıl boyunca değiştirilemeyeceğine hükmetti.

Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıl boyu silahlı mücadele veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında geçen yıl yapılan tarihi barış anlaşmasının kalıcı kılınması için bir adım daha atıldı. Anayasa Mahkemesi, ülkede önümüzdeki dönemlerde iktidara gelecek üç hükümetin anlaşmaya uymak zorunda olduğuna dair bir karar aldı.

Bu karar, anlaşmanın önümüzdeki 12 yıl boyunca değişemeyeceği anlamına geliyor. Anayasa Mahkemesi böylece barış anlaşmasını, muhalefetteki sağcı partilerin iktidara gelmesi halinde yapılabilecek değişikliklerden korumuş oldu.

Mahkeme kararında, “Devletin kurumları ve yetkilileri, imzalandığı tarihten sonraki üç başkanlık dönemi son bulana kadar anlaşmanın nihai haline uymak zorundadır” denildi.

Hükümet kararı memnuniyetle karşılarken, barış görüşmelerinden sorumlu yetkili Rodrigo Rivera bu sayede FARC’ın güvensizlik duyma ihtimalinin ortadan kalktığını söyledi