İklim anlaşmasını 60 ülke onayladı

İklim anlaşmasını 60 ülke onayladı

İklim değişikliği ile küresel mücadele adına önemli bir eşiğin aşıldığı bildirildi. Anlaşmayı onaylayan ülke sayısı 60’ı aştı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından 21 Eylül Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre geçen yıl Paris’te mutabakat sağlanan iklim anlaşmasını onaylayan ülke sayısı 60’a ulaştı. Bu 60 ülkenin küresel sera gazı emisyonlardaki payı ise yüzde 47,5 düzeyinde bulunuyor.

Bununla birlikte BM Genel Sekreteri Ban tarafından yapılan açıklamaya göre küresel emisyonlar içindeki payı yüzde 12,58 olan 14 ülke daha anlaşmayı onaylama taahhüdünde bulunmuş durumda.

Geçen yıl Paris’te üzerinde mutabakat sağlanan anlaşmanın yürürlüğe girmesi için küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 55’inden sorumlu olan 55 ülkenin anlaşmayı resmen onaylaması gerekiyor.

2015 yılı emisyonlar içindeki payı yüzde yüzde 16,4 olan ABD ve yüzde 27,3 olan Çin ise bu ayın başında anlaşmayı onayladıklarını açıklamıştı

Avrupa Birliği İklim ve Enerji Komiseri Miguel Arias Canete ise birlik ülkelerinin anlaşmayı bu yıl sonuna kadar toplu olarak onaylayacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ise anlaşmayı onaylayıp onaylamayacağına dair resmi bir açıklama yapılmış değil.