Irak Devleti ABD'den çekilme takvimini istedi

Irak Devleti ABD'den çekilme takvimini istedi

Irak, ülkedeki Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin çekilmesi için Washington idaresinden, mekanizma oluşturmasını istedi.

Irak Başbakanlık medya bürosundan yapılan yazılı izaha göre, Başbakan Adaletli Abdulmehdi ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo telefonda görüştü.

Müzakerede, Abdulmehdi, Pompeo'dan, meclisin Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin Irak'tan çıkarılması için aldığı kararın uygulanması çerçevesinde, Amerika Birleşik Devletleri'den bir kurulun, Irak'a gönderilerek, askerlerin çekilmesi için mekanizma oluşturmasını istedi.

Amerika Birleşik Devletleri'li askerler ve insansız hava araçlarının (İHA) Irak hava alanına hükümetin desturu olmadan girdiğini de karşı tarafa aktaran Abdulmehdi, bunun iki ülke arasındaki anlaşmalara ters olduğunu vurguladı.

Pompeo da, konuyu izleyeceğini ve Irak'ın egemenliğine saygı duyduklarını dile getirdi.

Abdulmehdi, bu arada İran'ın Irak'ta Ayn el-Esed ve Erbil'deki Amerika Birleşik Devletleri askeri üslerini hedef alan saldırılarını da reddettiklerini aktararak, ülkesinin savaş alanına çevrilmemesi için gayret harcadıklarını bildirdi.

İzaha göre Abdulmehdi, telefon müzakeresini şöyle bitirdi:

"Irak olarak, komşu ülkeler ve uluslararası toplumla ilişkileri muhafaza etmeye ve yabancı görev temsilciliklerinin savunmasına ehemmiyet veriyoruz. IŞİD terörüyle mücadele, ülkenin yine imarı, ekonomik kalkınması, bağımsızlığı ve egemenliğinin savunması, önceliklerimiz arasında bulunuyor."