Irak'ta gerilim yükseliyor: Ölü sayısı 44'e çıktı

Irak'ta gerilim yükseliyor: Ölü sayısı 44'e çıktı

Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentlerinde "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle başlayan gösterilerde ölü sayısı 44'e yükseldi. Ölümlerin çoğunun son 24 saat içinde gerçekleştiği belirtildi

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde ölü sayısı 44'e çıktı. Görgü tanıkları güvenlik güçlerinin, sokağa çıkma yasağına uymayan göstericileri dağıtmak için ateş açtığını belirtti. Ölümlerin 18'i Nasiriyye, 16'sı Bağdat'ta gerçekleşti.

Bağdat ile ülkenin güneyindeki bazı kentler 1 Ekim'den bu yana "işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğu"nun protesto edildiği hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor. Gösteriler nedeniyle Bağdat'ın yanı sıra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Bugün erken saatlerde devlet televizyonundan açıklamalarda bulunan Abdülmehdi, protestocuların iş imkanları ve kapsamlı reformlar istemekte haklı olduğunu ifade etti. Irak Başbakanı, yakında "tüm Iraklı ailelerin onurlu bir biçimde yaşayabilmeleri için" yoksulluk maaşı sağlayacak bir proje sunacaklarını bildirdi.

Abdülmehdi konuşmasının devamında, "Herkes hukukun üstünlüğüne saygı göstermeli ki güvenli ve istikrarlı bir biçimde yaşayabilelim" dedi.