Iraklı göstericiler çıtayı yükseltti: 9 şehrin yollarını kapattılar!

Iraklı göstericiler çıtayı yükseltti: 9 şehrin yollarını kapattılar!

Irak'taki hükümet karşıtı göstericiler, başta Bağdat olmak üzere 9 vilayette ana yolları trafiğe kapatarak eylemlerini sürdürüyor.

1 Ekim'den bu yana bağımsız bir başbakan liderliğinde geçici hükümet kurulmasını isteyen göstericiler, sokakları ayrılmıyor. Göstericiler, Bağdat başta olmak üzere çoğunlukta Şiilerin yaşadığı güneydeki Babil, Kerbela, Necef, Meysan, Musenna, Divaniye, Zikar ve Basra vilayetlerinde ana yolları trafiğe kapatıp lastik yaktı.

Yolların kapanmasıyla hayatın sanki felç olduğu vilayetlerde memurların büyük bölümü de işbaşı yapamadı.

Göstericiler, ülkenin ekonomik damarı olan Basra vilayetindeki Um Kasr Limanı ile petrol yataklarına giden yolları da trafiğe kapattı.

‘Irak'ta 600'den fazla gösterici can verdi’

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkede 3 aydan fazladır devam eden eylemlerde "yasa tanımaz kişilerin" gerçekleştirdiği şiddet eylemleri sebebiyle 600'den fazla göstericinin can verdiğini bildirdi.

İsviçre'nin Davos kasabasında tertip eden Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Salih, Iraklı gençlerin daha iyi bir hayat, daha fazla iş olanağı, hizmet sektörünün iyileştirilmesi ve uzun müddettir ülkeyi felce uğratan yolsuzluğun bitmesi için gösteri tertip ettiğini dile getirdi.

Salih, "Yasa tanımaz kişilerin gerçekleştirdiği şiddet hasebiyle çoğunluğu genç 600'den fazla suçsuz sulh yanlısı gösterici yaşamını yitirdi." diye konuştu.

Göstericilerin, ortaklaşa kimliklerini yansıtan, kaybettikleri onurlarını yine kazandıracak demokratik bir politik idare ile özgür ve saydam bir seçim istediklerini kaydeden Salih, erken seçimin halk gösterilerini bittirmek için yeterli olduğunu söyledi.

Salih, ABD ile İran arasında yaşanan gerginlik ve Irak'ın bu iki ülke arasında bir çatışma alanına dönüşmesi ile ilgili ise herkesle iyi ilişkiler kurmaya çalıştıklarını, seçenekleri arasında olmayan çatışmalara sürüklenmenin kendilerine bir çıkar sağlamayacağını kaydetti.

Hiçbir ülkenin, Irak'a, kimlerle ve nasıl ilişki kurması gerektiğini dikte etmemesi gerektiğinin vurgulayan Salih, izlenen siyasetlerin, ekonomik ve diplomatik bağların, başkalarının değil milli çıkarlar tarafından yönlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Irak Meclisi'nin Amerika Birleşik Devletleri güçlerinin ülkeden çekilmesi konusundaki çağrısının belirsizlik veyahut düşmanlık işareti olmadığını, bir hayli Iraklının ülkelerinin egemenliğinin ihlali olarak gördükleri şeye bir reaksiyon olduğunu kaydeden Salih, bu mevzunun diyalogla çözüme kavuşturulacağını belirtti.