İran'dan  16 yaş altı kız çocuklarının evliliğini yasaklayan yasa tasarısı

İran'dan 16 yaş altı kız çocuklarının evliliğini yasaklayan yasa tasarısı

İran Parlamentosu Kadın Grubu, 16 yaş altı kız çocuklarının evliliğini yasaklayan yasa tasarısı hazırladı.

İran'da zorla evlendirilen kız çocuklarının tartışmasını sona erdirmek amacıyla 16 yaşından küçük kız çocuklarının evliliğini yasaklayan yasa tasarısı hazırlandı.

İran Parlamentosu Kadın Grubu Üyesi Tayyibe Siyavuşi, yerel basına yaptığı açıklamada çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının konusunu çözmek için hazırladıkları yasa tasarısını önümüzdeki hafta meclis genel kuruluna getireceklerini ifade etti.

Yürürlükteki medeni kanuna göre evlilik yaşının kız çocuklarında 13, erkek çocuklarında ise 15 olduğunu vurgulayan Siyavuşi, velilerin rızası ve mahkemelerin onayının alınması durumunda ‘13 yaşından küçük kız çocukları evliliğinin önünde de herhangi bir yasal engelin bulunmadığına' dikkat çekti.

Konuyu ülkedeki dini mercilerle de tartıştıklarını aktaran Siyavuşi, Ayetullah Mekarim Şirazi'nin de yasa tasarısını destekleyen fetva verdiğini ve düzenlemenin Kum'daki İslami Tahkikat Kurumu'nun yardımıyla hazırlandığını bildirdi.

Bu arada parlamentodaki Kadın Grubu Üyesi Pervane Mafi de bu düzenlemeyle zorla evlendirilen kız çocukların sorununu kontrol altına almayı hedeflediklerini ve ‘Çocuk yaşta evliliğin ülkede ciddi toplumsal zararlara yol açtığını' dile getirdi.