İran'dan Arap Birliği kararına tepki

İran'dan Arap Birliği kararına tepki

İran, Suudi Arabistan'ın isteği üzerine dün dışişleri bakanları düzeyinde toplanan ve İran'ı bölge ülkelerine 'saldırganlıkla' suçlayan Arap Birliği kararına tepki gösterdi. İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, Arap Birliği kararını 'yalan ve değersiz' olarak niteledi.

ISNA'nın aktardığına göre Kasımi "Birçoğu Suudi Arabistan'ın kısır politikaları nedeniyle çözümsüz kalan bölge sorunlarına yönelik çözüm, böyle değersiz açıklamalar yayımlamak değildir. Ayrılıkları körükleyen İsrail'in politikalarını takip etmekten vazgeçmektir" diye konuştu.

'YEMEN'DEKİ ARAPLAR'A YÖNELİK VAHŞİ SALDIRILARINI DURDUR'

Arap Birliği açıklamasını aynı zamanda 'yalan' olarak niteleyen Kasımi, Suudi Arabistan'a da 'Yemen'deki Araplar'a yönelik vahşi saldırılarını durdurması' ve 'Lübnan, Katar ve tüm bölge üzerindeki baskısını sonlandırması' çağrısında bulundu.

'ASIL KONUDAN DİKKATİ UZAKLAŞTIRMA ÇABASI'

Riyad'ı İsrail'in politikalarını takip etmekle de suçlayan Kasımi "Siyonist rejimin (İsrail) politikasını takip etmek, dikkati asıl konudan yani Filistin'in işgalinden uzaklaştırma amacı taşıyor" ifadelerini kullandı.
Pazar günü Suudi Arabistan'ın isteği üzerine 'Tahran'ın bölgedeki ihlallerine ilişkin' Kahire'de olağanüstü toplanan Arap Birliği'nin sonuç bildirgesinde 4 Kasım'da Yemen'deki Husi milislerinin Riyad'a attığı balistik füze saldırısı 'güçlü şekilde' kınanmıştı.

Lübnan Hizbullah'ının 'terör örgütü' ilan edildiği bildirgede, saldırı 'hem Suudi Arabistan hem de Arap ulusal güvenliğine yönelik açık bir saldırganlık' olarak nitelenmişti.

Riyad'n kendini savunma hakkını vurgulayan Arap Birliği ülkeleri dışişleri bakanları,  'İran ihlallerine yönelik' tüm meşru prosedürleri desteklediklerini de bildirmişti.

Lübnan ise karara itiraz etmişti. Suudi Arabistan ve müttefikleri füze saldırısından Husiler'e destek veren İran'ı sorumlu tutmuş, Tahran ise suçlamaları yalanlamıştı.

EBU GAYT: ARAP DEVLETLERİ LÜBNAN'I ANLIYOR

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ise bugün Beyrut'ta havalimanında yaptığı açıklamada Arap devletlerinin Lübnan'ın pozisyonunu anladığını ve ülkenin bölgesel bir gerilimin etkisi altına girmesini istemediklerini söyledi.

Daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'ndaki (ESCWA) 'Arap Ülkeleri Bölgesel Koordinasyon Mekanizması' toplantısına geçen Ebu Gayt, burada yaptığı açıklamada da, Arap Birliği'nin 2 yıl önce de Hizbullah'ı terörist organizasyon ilan ettiğini hatırlattı.

Ebu Gayt, "Bu yeni bir durum değil. Arap Birliği daha önce de benzer bir karar almıştı" ifadelerini kullandı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 2 Mart 2016'da yaptığı yazılı açıklamayla Lübnan merkezli Hizbullah'ı, tüm yöneticileri, ve bağlı örgütleri terörist organizasyon olarak ilan etmiş aynı gün içinde Arap İçişleri Bakanları Kurulu da Tunus'taki toplantısında Beşar Esad hükümetine destek vermek için buradaki savaşa müdahil olan Hizbullah'ı terör örgütü olarak nitelendirmişti.

Arap Birliği'nin 11 Mart 2016'da düzenlediği 145. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da Hizbullah terör örgütü ilan edilmişti. Karara, Irak, Cezayir ve Lübnan çekince koymuştu.

 AUN: HİZBULLAH'IN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Diğer taraftan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun koalisyon hükümetinde yer alan Hizbullah'ı 'terör örgütü' ilan eden Arap Birliği kararını reddettiklerini söyledi.
Lübnan'ın 'on yıllardır İsrail saldırılarına maruz kaldığını' söyleyen Aun, 'Hizbullah'ın kendini savunmaya hakkı olduğunu' belirtti.

Aun, Lübnan hükümetine yönelik 'terör saldırısına ortak olma' suçlamasını da reddettiklerini söyledi.