İran doları siliyor

İran doları siliyor

Avrasya Ekonomik Birliği ile anlaşmaya varan İran devleti beklentilerini açıkladı

İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin Müderres Hıyabani, İran Ticareti Kalkındırma kurumunda İran ve Avrasya arasında imzalanan ticaret anlaşmasıyla ilgili amaçlarını açıkladı.

Düzenlenen oturumda Hıyabani, üye ülkelerle 30 milyar dolar hacminde ticaret öngördüklerini söyledi. Ayrıca Hıyabani, anlaşmanın hedeflerine ulaşmanda taraflar arasındaki ticarette doları tamamen silmek ve karşılıklı milli paralarla ticaret yapmak olduğunu vurguladı.  

Avrasya Ekonomik Birliği nedir?

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Rusya ile Belarus arasında 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşması ile başladı. 2000 yılında ise Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, Avrasya Ekonomik Topluluğu'nu kurdu. 2010 yılındaysa, Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında gümrük birliği kuruldu.

Mayıs 2014'te, Gümrük Birliği'ni oluşturan bu üç ülke Avrasya Ekonomik Birliği'nin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı imzaladı. Belarus'un başkenti Minsk'te 10 Ekim 2014'te düzenlenen zirvede ise Ermenistan Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye oldu.

Avrasya Ekonomik Birliği'nin kuruluşuna ilişkin anlaşma ise 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Avrasya Ekonomik Birliği'nin, Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin pek çoğunu kapsayacak şekilde, Avrupa Birliği'ne benzer uluslar üstü bir birlik olması hedeflenen birlikte, üyeleri arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücü dolaşımının serbest hale gelmesi planlanıyor. Üyeler arasında, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya var. Beklenen üyeler arasında ise Çin, Hindistan, İran, Zimbabve, Tunus ve Türkiye bulunmaktadır.