İran geri adım atmıyor

İran geri adım atmıyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın Anlaşmazlık Çözüm Mekanizması'nı işletmenin neticelerine katlanmaları gerektiğini belirtti.

Musevi, yaptığı yazılı izahta İngiltere, Fransa ve Almanya'yı nükleer anlaşmadaki vaatlerini yerine getirmemekle suçlayarak, "İran, bu 3 ülkenin yapıcı olmayan adımlarına karşı sert ve kararlı bir cevap verecektir." ifadelerini kullandı.

Mekanizma'nın İran Dışişleri Bakanı tarafından Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu Organizatörü'ne gönderilen mektupla başlatıldığını müdafaa eden Musevi, yeni bir sürecin ve pratik bir gelişmenin mevzubahis olmadığını kaydetti.

Musevi, Mekanizma'nın işletilmesi izahını söz konusu 3 ülkenin zaafı diye değerlendirerek, AB ülkelerinin taahhütlerini gerine getirmemesi sebebiyle İran'ın nükleer anlaşmanın 26. ve 36. maddelerine dayanarak taahhütlerini ertelediğini müdafaa etti.

İngiltere, Almanya ve Fransa, İran'ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan yükümlüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Anlaşmazlık Çözüm Mekanizması'nı işletme kararı almıştı.