İran, Pakistan'ı vurdu

İran, Pakistan'ı vurdu

İran Devrim Muhafızları Pakistan'daki militan grubu Ceyş el Adl'ın iki üssünü füzelerle vurdu.

İran'daki yarı resmi haber ajansı Tesnim, Rask kentinde İran polislerine yönelik saldırıdan sorumlu tutulan 'Ceyşul Adl' isimli örgüte ait hedeflere saldırı düzenlendiğini duyurdu.

FÜZE VE İHA'LARLA VURDULAR

Ajansın aktardığı bilgilere göre, bu üsler 'özellikle hedef alınarak füze ve İHA saldırılarıyla birlikte' imha edildi. 'Operasyonun odak noktasının' örgütün 'en büyük merkezlerinden biri' olarak bilinen Belucistan'ın Kuz Sabz bölgesi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Haberde, 'Ceyşul Adl' örgütünün, aralık ayında İran'ın Sistan ve Belucistan eyaletinde bulunan Rask kentindeki bir polis merkezine baskın düzenlediği ve bu saldırıda 11 İran polisinin öldüğü aktarıldı.

PAKİSTAN SESSİZ

 

Ayrıca, The Associated Press (AP) haber ajansı, İran'ın Pakistan topraklarına saldırı iddiasına ilişkin haberinde, İran basınına yansıyan saldırıyla ilgili bazı haberlerin sonrasında 'kaybolduğunu' ve bu durumun 'akıl karışıklığı' yarattığını yazdı. AP'ye göre, devlet haber ajansı IRNA ve devlet televizyonu saldırılarda füze ve İHA'ların kullanıldığını aktarsa da Pakistan'dan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Reuters'ın konuya ilişkin haberinde de Belucistan Enformasyon Bakanı Jan Achakza’nin saldırıyı doğrulamadığı ya da yalanlamadığı, Pakistan ordusunun halkla ilişkiler birimine işaret ederek “ISPR’nin (Pakistan Ordusu Basın Hizmetleri) yanıtını bekleyin” dediği aktarıldı.

SALDIRIYI DEVRİM MUHAFIZLARI MI YAPTI?

2012 yılında kurulduğu ifade edilen 'Ceyşul Adl' yada 'Adalet Ordusu' isimli örgüt, çoğunlukla Pakistan sınırı boyunca faaliyet gösteriyor. Örgüt daha önce İran sınır polisine yönelik bazı bombalı saldırı ve kaçırma vakalarını üstlenmişti. İran'ın yarı resmi Fars ve Tesnim ajansları bu akşam düzenlendiği iddia edilen saldırıyla ilgili haberleri kaldırmazken, İran devlet televizyonunun İngilizcesi Press TV de saldırının İran Devrim Muhafızları tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.

CEYŞ EL ADL ÖRGÜTÜ KİMDİR?

İran'daki Sünni Beluçların haklarını koruduğunu iddia eden ve militan bir örgüt olan Ceyş el Adl, ağırlıklı olarak Sünni Beluçların yoğun olarak bulunduğu Pakistan'ın Belucistan eyaleti ve İran'ın Sistan ve Beluçistan ili sınırında faaliyet gösteriyor. 2012 yılında, Suriye İç Savaşı'nda İran'ın Esed'e verdiği desteğe karşı çıkmasıyla tanınan Selahaddin Faruki tarafından kurulan örgüt, İran'daki Sünni Beluçların haklarını savunduğunu söyleyerek İran hükümetine karşı silahlı mücadele yürütüyor.