İran'da sular durulmuyor: 20 kişi gözaltına alındı

İran'da sular durulmuyor: 20 kişi gözaltına alındı

İran'da benzin zammına reaksiyon için tertip eden gösterilere katıldığı gerekçesiyle 20 kişi gözaltına alındı

İran mahalli medyanındaki haberlere göre, Kum Emniyet Müdürü Abdurrrıza Agahani, "İran rejimini yıkma emeliyle miting, ayaklanma, grev ve sivil itaatsizlik çağrısı yapan Şah yanlısı 14 kişinin gözaltına alındığını" izah etti.

Haberlerde ayrı olarak emniyet güçlerinin, İsfahan'a bağlı Necef Abad kazasında 3 ve Loristan eyaletine bağlı Azna kazasında de 3 kişiyi benzin zammı protestolarına katıldığı iddiasıyla gözaltına aldığı belirtildi.

İran'da "Şah yanlıları" denilen grup azaları, ülke dışında rejim aleyhtarı faaliyetlerde bulunan daha önceki İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin erkek çocuğu Rıza Pehlevi'yi destekliyor.

BENZİN ZAMMINA TEPKİLER

Amerika Birleşik Devletleri (AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ) yaptırımlarının da tesiriyle ekonomik açıdan zor dönemden geçen İran halkı, 15 Kasım'da Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Reisicumhurundan oluşan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyinin kararıyla benzin ücretinin 1000 tümenden 3.000 tümene yükseltilmesinin hemen peşinden protestolara başlamıştı.

Ülkenin bir hayli şehrinde 3 gün süren gösterilerde kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları tahrip edilmiş, marketler yağmalanmıştı.

Gösterilerdeki ölü ve yaralı sayısı ile ilgili İran makamlarınca resmi izah yapılmazken, Beynelmilel Bağışlama Örgütü en az 304 kişinin can verdiğini duyurmuştu.