İran’dan Nükleer anlaşmadan çıkma tehditi

İran’dan Nükleer anlaşmadan çıkma tehditi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşınması halinde Nükleer Silahların Dağılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan (NPT) çıkacaklarını söyledi


 

İran Meclisi Haber Ajansı'na (ICANA) konuşan Zarif, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın Anlaşmazlık Çözüm Mekanizması'nı işletmeye başlamasına reaksiyon göstererek, İran'ın bu süreci Kasım 2018'de başlattığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Hasan Manevi'nin, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmaya taraf 5 ülkenin (Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya) devlet başkanlarına gönderdiği mektupta da mevzunun BMGK'ye taşınması halinde NPT'den ayrılma ve başka programların da gündeme geleceğinin vurgulandığını anımsatan Zarif, şu ifadeleri kullandı:

"Avrupalıların yaptığı izahların hiçbir legal desteği yoktur. Biz de Avrupalıların bu legal destekten yoksun hareketlerinden yararlanıyoruz. Avrupalılar başka bir adım atarsa İran'ın NPT'ten çıkması gündeme gelecektir. Nükleer anlaşmadaki taahhütlerin azaltılmasıyla alakalı süreç bitti. Şayet Avrupalılar yasal desteği olmayan hareketlerine devam eder ve İran dosyasını BMGK'ye taşırsa NPT'den çıkarız."

Nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, Temmuz 2017'de 122 ülkenin desteğiyle kabul edilmişti.

Nükleer silah sahibi olan BMGK sürekli azaları Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin, anlaşmaya itiraz etmiş, alakalı mütalaalara ve oylamaya katılmamıştı.

İngiltere, Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanlarının 14 Ocak'ta yayımladığı ortak izahta, "İran'ın eylemleri göz önüne alındığında, Kapsamı geniş Ortak Eylem Tasarısı (KOEP) kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği istikametindeki kaygılarımızı kayda geçirmek ve bu konuyu paragraf 36'da belirtilen Anlaşmazlık Çözüm Mekanizması altındaki Ortak Komisyona taşımaktan başka seçeneğimiz kalmadı." değerlendirmesinde bulunulmuştu