İran'dan Trump'a Balistik mesaj!

İran'dan Trump'a Balistik mesaj!

Çin'in haber ajansı'nın İran ABD gerginliği üzerine hazırladığı inceleme haberini sunuyoruz

Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasındaki savaş ihtimali şu an için rafa kalktı. İran Devrim Muhafızları'nın balistik füzelerle Ayn el Asad üssünü ve Erbil Konsolosluğu'nu vurmasından hemen peşinden bir gün önce suskunluğunu bozan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Tahran idaresine karşı askeri güç kullanmayacakları sinyalini verdi. En kuvvetli silahın Amerikan ekonomisi olduğunu iddia eden Trump, yaptırımları ağırlaştıracaklarını belirtti.

Washington'dan gelen ileti geniş çaplı bir çatışmadan kaygı eden uluslararası kamuoyunun derin bir soluk almasını sağlarken Trump'ın bir gün önce yaptığı izah ve evvelki iletileri arasındaki ikilemler dikkat çekiyor. Çünkü Trump, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye dönük suikaste cevap verilmesi vaziyetinde Amerika Birleşik Devletleri silahlı gücünün sert ve hızlı bir cevap vereceğini ileri sürmüştü. Amerika Birleşik Devletleri öncüsü daha da ileri gittikçe yeni silahları kullanacaklarını ve hem de savaş suçu sayılmasına karşın İran'ın kültürel varlıklarını hedef alacaklarını duyurmuştu.

Trump "yıkım senaryosunu" andıran açıklamalarından neden vazgeçtiğine daha değinmezken, Amerikalı uzmanlar İran'ın balistik füzelerle tertip ettiği misillemenin askeri açıdan caydırıcılığını tartışıyor.

İRAN FÜZELERİ CAYDIRICILIĞINI İSPAT ETTİ

Amerika Birleşik Devletleri silahlı gücünde istihbarat görevi yapmış Scott Ritter, RT'ye yazdığı son yazıda İran'ın uzun erimdeki hedefi vurma ile ilgili yeterliliğini kanıtladığını vurguladı. İran'ın el Aassad üssüne 17 füze fırlattığını ve bunların 15 tanesinin isabet ettiğine değinen Ritter, böylesine bir beceriye önceden yalnızca Amerika Birleşik Devletleri, NATO, Çin ve Rusya'nın sahip olduğunun düşünüldüğünü aktardı.

İran'ın terör örgütü IŞİD'i de benzer şekilde kendi toprakları içinden fırlattığı füzelerle Suriye'de imha ettiğini hatırlatan Amerikalı asker şu ifadeleri kullandı:

"Amerika'ya dönük saldırısı varacağı noktayı net olarak belirleyebilen, kılavuzluk ve kontrol sistemi gelişmiş Qaim 1 ve Fetih 110 füzeleri ile yapıldı. İran bu füzelerle önceden Suriye'de IŞİD'i vurdu ancak ilk sefer Amerika Birleşik Devletleri'ye karşı kullanıldı. Amerika Birleşik Devletleri açısından vaziyet iç karartıcı. İran füzeleri Amerika Birleşik Devletleri, Irak veyahut Ortak yönetim güçlerinden birinin ölümüne kapı aralamadı. Buna rağmen füzelerin ölüme sebebiyet vermemesi aslında Tahran'ın balistik füzelerinin yeterliliğini ispat etmesinin yoluydu."

Amerikalı Uzman: Amerika Birleşik Devletleri, İran'a hayal dahi edilecek derecede zarar verebilir ancak bunun bedeli de kabul edilemeyecek kadar yüksek olur."

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, İRAN'A HAYAL EDEMEYECEĞİ ZARAR VERİR FAKAT…

Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında imza atmış Orta Erimli Nükleer Kuvvetler Anlaşması döneminde tecrübe etmen olarak görev yapmış olan Scott Ritt, İran'ın can kaybı istemediği için saldırıdan iki saat önce Irak Başbakanı Adaletli Abdülmehdi'yi aradığına dikkat çekti.

1991 ve 1998 seneleri arasında Birleşmiş Milletler denetmenliği yapan Amerikalı uzman, yazısını şöyle bitirdi:

"Trump daha önce İran'ın Amerika Birleşik Devletleri üslerine ya da personeline saldırı olması durumunda kapsamı geniş misilleme sözü vermişti. Milli güvenlik ekibi tarafından etrafı sarılan Trump, tehditlerinden geri adım attı ve İran'a saldırdığı halde ülkesi ile İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Buyruklukları gibi yerel bağlaşıklarının yıkıcı bir yanıt alabileceğini biliyor. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, İran'a hayal bile edilecek derecede zarar verebilir ancak bunun bedeli de kabul edilemeyecek kadar yüksek olur."

Amerika merkezli tanınmış düşünce kuruluşu RAND Corporation'ın uzmanı Dara Massicaot da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İran'ın direk Amerika Birleşik Devletleri üslerini hedef aldığı ve bunun başarıyla sonuçlandığını ifade etti. İran füzelerinin vurduğu Amerika Birleşik Devletleri üssünün uydu resimlerini paylaşan Massciaot "İran uzmanı değilim fakat askeri analistim. İran'ın Asad üssüne baktığım vakit bunun kimilerinin söz ettiği gibi zayiattan kaçınan sembolik derecede bir saldırı olduğunu görmüyorum. Saldırı üssün askeri yeteneğini hedef almış gözüküyor." diye yazdı.

Haber: CRI DIŞ HABERLER SERVİSİ